Setkání s Andělem

Setkání s Andělem

Adresa:

Praha 1, Strahovské nádvoří 1/132

Termín: 11.12.2016 31.1.2017

11pro - 31led celý den

Žánr: výstavysochyobrazysochařství


Setkání s andělem Andělé přicházejí, mluví a provázejí. Je možné toto setkání zobrazit? Kamenosochařství je velice hmotné, ale je to setkávání kamene a myšlenky. Po celou dobu svého sochařského života se setkávám s tématem anděla. První velkou sochu anděla jsem vysekal podle barokního originálu pro Strahovský klášter.

Je nad portálem vstupu na nádvoří před touto galerií. Devatenáct let pracuji na Mariánském sloupu. Doufám, že sloup bude osazen na Staroměstském náměstí v Praze, až se lidé smíří a přijmou jej. Sloup a socha Panny Marie jsou hotovy, zbývá vytvořit čtyři anděly. Jeden z nich bude mít nový tvar. Chtěl bych vytvořit anděla smíření. Pomozte mi najít jeho tvar. Proto, aby bylo možné Setkání s Andělem. Akademický sochař Petr Váňa vánoční sochařská výstava volné tvorby, Strahovský klášter 11. prosince 2016 - 31 ledna 2017

Petr Váňa vstoupil do sochařského ateliéru ve třinácti letech. Nejdříve jako žák sochaře Jiřího Seiferta a potom sochaře Jindřicha Severy. V roce 1990 diplomoval v ateliéru Stanislava Kolíbala na Akademii výtvarných umění v Praze. V současné době se věnuje převážně volné tvorbě. Jeho sochy jsou realizovány v Berlíně, Hannoveru, Římě, Vitorchianu a na mnoha místech České Republiky. Zúčastnil se několika sympozií a sám je organizátorem Sochařského sympozia Cesta mramoru v Dobřichovicích.

Mezi jeho poslední díla a projekty patří i Socha pod vodou – Setkání svatého Jana Nepomuckého s Andělem, kterou v roce 2012 potápěči Willyteamu usadili na dno slapské přehrady, 40 metrů pod vodní hladinou. Bronzový odlitek se stal součástí mramorové fontány v Římě v koleji sv. Jana Nepomuckého. Pro město Moutnice vytvořil Petr Váňa v roce 2013 z řeckého mramoru tři metry vysoké sousoší v podobě brány, kterou lze procházet a kterou tvoří postavy dvou mužů, Cyrila a Metoděje.

Jeho sochy a obrazy jsou v mnoha soukromých sbírkách. V roce 2016 převzal ocenění České biskupské konference, řád Svatého Cyrila a Metoděje za přínos ke křesťanskému umění a snahu o obnovení Mariánského sloupu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

8pro - 8kvěcelý den

13led - 31ledcelý den

3pro - 31procelý den

Ubytování v okolí akce Setkání s Andělem

The Golden Wheel HotelPraha (773 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (849 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 979 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (895 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (946 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 435 m)