Hilde Domin. Její dílo, její život. (přednáška a diskuze)

Hilde Domin. Její dílo, její život. (přednáška a diskuze)

Adresa:

Praha 1, Masarykovo nábřeží 32

Termín: 18.10.2016

18říjen úterý 19:00

Žánr: ostatní akcepřednáškydiskuze


Marion Tauschwitz, autorka první komplexní biografie o Hilde Domin představí dílo a život této významné německé básnířky v kontextu doby. Úvodního slova a moderace večera se ujme překladatelka a fotografka Věra Koubová. Jazyk: německy, tlumočeno do češtiny | Sprache: Deutsch und Tschechisch Vstup: Vstup volný | Preis: Eintritt frei Goethe-Institut 2. patro | 2. Stock Hilde Domin (1909 - 2006) se řadí mezi nejvýznamnější a nejúspěšnější německé básnířky.

Přelomová biografie od Marion Tauschwitz vychází z rešerší v dosud neznámých zdrojích po celém světě i v rozsáhlé korespondenci. Výsledkem jsou překvapivé nové poznatky o životě a osobnosti básnířky, jejím významu v literatuře a o literárním provozu, v kterém dominují muži. Obzvláště působivě líčí nekonvenční a výrazně konfliktní manželství s kunsthorikem Erwinem Walterem Palmem a jak tento nelehký a přesto duchovně stimulující „rozhovor života“, trvající 56 let, osvobodil její kreativitu. První souborné české knižní vydání básní Hilde Domin připravuje pro příští rok Nakladatelství Pavel Mervart.

Marion Tauschwitz (nar. 1953) vystudovala germanistiku a anglistiku v Heidelbergu. Než začala působit jako spisovatelka, učila na gymnáziu a vysoké škole. Tauschwitz byla blízkou přítelkyní a spolupracovnicí básnířky Hilde Domin, o níž napsala knihu Hilde Domin. Dass ich sein kann, wie ich bin (2009, Hilde Domin. Že mohu být, jaká jsem), která zaznamenala velký čtenářský i odborný ohlas. Roku 2015 byla sdružením spisovatelek Internationale Autorinnenvereinigung oceněna za biografii Selma Merbaum Ich habe keine Zeit gehabt zuende zu schreiben (Selma Merbaum. Neměla jsem čas psát až do konce) jako „spisovatelka roku“.

Žije v Heidelbergu. Věra Koubová (nar. 1953) je překladatelkou a fotografkou. Z němčiny přeložila m.j. texty Novalise, Friedricha Nietzscheho a Franze Wurma. Je držitelkou Ceny Josefa Jungmanna (2004) a Magnesia Litera (2013). Více informací: https://www.goethe.de/ins/cz/cs/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20821975 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

29bře - 31břecelý den

Velikonoce 2024 v Zoo Praha

, U Trojského zámku 120/3 Ostatní

31březen neděle 17:00

Italové na Malé Straně

, U morového sloupu Nejsvětější Trojice Ostatní

Ubytování v okolí akce Hilde Domin. Její...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (332 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (807 metrů)

ValentinskaPraha (878 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (207 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (419 m)