KINO Rudolfinum: Osm a půl (1963)

KINO Rudolfinum: Osm a půl (1963)

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 12

Termín: 11.10.2016
Vstupné:

zdarma

11říjen úterý 16:30

Žánr: filmzdarma


Osm a půl (1963) režie: Federico Fellini hrají: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo italsky s českými titulky vstup zdarma

Film Osm a půl, jehož pracovní název zněl Krásný zmatek, představuje příběh filmového režiséra procházejícího tvůrčí a zároveň osobní krizí. Dle slov Federica Felliniho se však nejedná o autobiografický snímek. O filmu Osm a půl se často hovoří jako o vrcholném snímku poválečného období. Film, jehož scénář vznikal během natáčení, se vyznačuje mimo jiné častými subjektivními záběry z úhlu hlavní postavy. Ve snímku zazářilo několik hereckých osobností, jako jsou Marcello Mastroiani či Claudia Cardinale.

O hudbu k filmu se postaral, jak je u Felliniho filmů tradiční, Nino Rota, který tentokrát vytvořil kombinaci klasické hudby (např. Wagnerovy Jízdy valkýr) s cirkusovými pochody. Kritici přisuzují filmu jisté spojitosti s knihou Odysseus Jamese Joyce či s filmem Alaina Resnaise Loni v Marienbadu. Fellini však dodává, že knihu Jamese Joyce nečetl a film Loni v Marienbadu neviděl.

Film Osm a půl získal v roce 1964 Oscara za zahraniční film a také sošku za kostýmní návrhy pro černobílý film. Zároveň byl oceněn jako nejlepší cizojazyčný film společností New York Film Critics Circle.

Kino Rudolfinum je nový projekt Galerie Rudolfinum a České filharmonie, jehož záměrem je představovat snímky, které svým obsahem nebo zaměřením navazují na právě probíhající výstavy v Galerii Rudolfinum. Kino Rudolfinum se zaměří na filmy, které představují výtvarná či obecně umělecká témata, snímky, jejichž autoři se objevují na mezinárodní výtvarné scéně a další. Součástí projekce budou komentáře k představovaným dílům nebo debaty s přizvanými hosty. Kino Rudolfinum se nachází v Sukově síni Rudolfina.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

13červen čtvrtek 19:00

Veselé Velikonoce

, Václavské náměstí 43 Film

Ubytování v okolí akce KINO Rudolfinum: Osm a...

ValentinskaPraha (321 metrů)

The Emblem HotelPraha (362 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (385 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (510 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (526 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (945 m)