15 let Guerilla Records

15 let Guerilla Records

Adresa:

Praha 1, Na Poříčí 26

Termín: 5.11.2016
Vstupné:

300

5listopad sobota 16:00

Žánr: festivalunderground


Vydavatelství Guerilla Records bylo založeno na podzim roku 2001 jako bláznivý projekt zachovat stopy českého undergroundu pro “budoucí generace”. Nu, a letos je to už patnáct let.

Desetileté výročí oslavilo vydavatelství 4. a 5. listopadu 2011 famózním dvoudenním festivalem v pražském Divadle Archa, nazvaném Pocta českému undergroundu, kde zahrála většina významných kapel tohoto žánru, jak to ostatně dokládá stejnojmenné 2DVD.

Pro velký úspěch jsme v Arše zrealizovali ještě dva velké koncerty (druhou “Poctu” v listopadu 2012, věnovanou zesnulému Ivanu Jirousovi, a o dva roky později “Magorovo Vydří v Arše” v upomínku na jeho nedožité 70. narozeniny).

Letošním festivalem s podtitulem “organizujeme sraz neorganizované mládeže” (pamětníci si možná vzpomenou) se tedy vracíme k připomenutí tohoto vydavatelství, které vydalo na 130 titulů a jehož dramaturgie se po celou dobu existence nezměnila: stále čerpá z kořenů českého undergroundu, ať již staršího než starého, anebo naopak zcela čerstvého.

A tak je nakombinován i letošní program, který proběhne na dvou pódiích. Čerstvý vítr představuje Kabinet Dr. Caligariho, ale zároveň nechybí DG 307, kteří (společně s také vystupující Umělou hmotou) stáli na začátku sedmdesátých let u zrodu českého undergroundu a celý festival – dá-li Bůh všem zdraví – také zahájí. Zahrají i mnohohlaví BBP, jejichž douška “podzemní orchestr” v názvu jasně svědčí, kam se svou tvorbou sami hlásí. Plzeňský Burgtheater, který zhudebňuje výhradně poezii Vráti Brabence, si s ním premiérově zajamuje, a stejně divoký saxofon uslyšíme v Triu Mikoláše Chadimy, zatímco temní DekadentFabrik pokřtí zbrusu nové CD. Na velké scéně finále obstará Krch-Off band pod vedením dekadentního básníka J. H. Krchovského a celý hudební maraton vyvrcholí skupinou Půlnoc, která v podstatě již nekoncertuje, ale tento “společenský večer” se uvolila uzavřít.

Součástí večera bude i obvyklá “jednodenní” výtvarná výstava či doprovodná projekce, ale jeho smyslem je zejména setkání přátel, pro které je underground víc než pouhá kulturní definice.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce 15 let Guerilla Records

Tyn Yard ResidencePraha (723 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 139 metrů)

ValentinskaPraha (1 263 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (518 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (988 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 385 m)