Dana Kyndrová: S nimi a bez nich...

Dana Kyndrová: S nimi a bez nich...

Adresa:

Praha 1, Školská 28

Termín: 24.6.2016 4.9.2016
Vstupné:

70

24čer - 4zář celý den

Žánr: výstavyfotografiefotky


Výstava fotografií Dany Kyndrové „S nimi a bez nich…” je pořádána u příležitosti 25. výročí odchodu sovětských vojsk z území bývalého Československa. Dva prezentované fotografické cykly, které Dana Kyndrová nasnímala, jsou jednak z přelomu let 1990 – 1991 a jednak ze současné doby, tedy s časovým odstupem 25 let, kdy se se svým fotoaparátem opět vrátila na stejná místa.

Na přelomu devadesátých let se fotografka věnovala několik měsíců zachycení přelomové etapy novodobých českých a slovenských dějin – ukončení tzv. dočasného pobytu sovětských vojsk na území Československa. Jejím cílem nebylo vytvořit podrobnou a přesnou kroniku samotného odchodu, ale zaměřila se zejména na postihnutí atmosféry v sovětských kasárnách, kde se pro ni vizuálně koncentrovala předzvěst rozpadu sovětského impéria.

Ubohost a apatie řadových vojáků uprostřed omšelých agitačních komunistických kulis tak nejen symbolizuje začínající agónii totalitního systému, ale zároveň budí soucit s prostým člověkem, který často bývá jen loutkou velkých politických her. Po 25 letech se autorka do oblasti Ralska a Milovic opět vrací a soubor obohacuje o záběry, které i dnes připomínají sovětskou misi na našem území.

K výstavě vydala Leica Gallery Prague také stejnojmenný katalog. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dana Kyndrová: S nimi a...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (544 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (744 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (987 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (825 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (499 m)