Debata Afrika a migrace - Přijdou do Česka uprchlíci z Eritrey?

Debata Afrika a migrace - Přijdou do Česka uprchlíci z Eritrey?

Termín: 5.5.2016

5květen čtvrtek 19:00

Žánr: ostatní akcekonferencedebata


Kam utíkají afričtí běženci? Ze kterých zemí pochází nejvíce afrických uprchlíků? Jaké jsou příčiny migrace v Africe? Vyhání lidi z domu i změny klimatu? Zamíří v budoucnu Afričané i do České republiky? Od 19:00 promítáme dokumentární film Zvuky mučení (Izrael, 2013, 60 min) z festivalu Jeden svět.

Ukazuje, jak tisíce Eritrejců prchají před diktátorským režimem přes egyptský Sinaj do Izraele. Ve 20:00 následuje debata. Hosté: Jan Schroth, Mezinárodní organizace pro migraci David Rožek, osobní zkušenost ze severu Afriky Bedřich Moldan, environmentalista Andrea Špirková, Organizace pro pomoc uprchlíkům Moderuje Tereza Kručinská z České televize. Vstup je volný.

Všichni jsou srdečně zváni, ale kapacita sálu na debatu je 60 míst. Film je opatřen českými titulky.

PROFILY HOSTŮ: Mgr. Jan Schroth, Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Věnuje se migraci na české misi IOM od roku 2003. Vedle projektů v Česku pracoval také v Jordánsku, Moldavsku nebo Mongolsku. Vystudoval mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd UK a politologii studoval i v Německu.

Pracoval v reklamě, jako redaktor ČTK, ve společnosti Člověk v tísni se věnoval protirasistickým projektům. V letech 2004-2005 pracoval pro UNHCR v Jemenu, mimo jiné i s uprchlíky z Afriky. Bc. David Rožek, osobní zkušenost ze severu Afriky Vystudoval Policejní akademii ČR v Praze, kde se zaměřoval na mezinárodní a lidská práva. V Africe působí na několika bezpečnostních projektech pro komerční subjekty i neziskové organizace. Jeho zkušenosti pocházejí zejména ze zemí západní a střední Afriky.

Loni strávil během svých cest čas s uprchlíky v táborech v Maroku, kde se setkával s migranty ze subsaharských států, ale i zástupci policie a dalších složek státu. Rovněž se soustředil na oblast v okolí enklávy Melila, kde je jedna ze dvou pozemních hranic Schengenského prostoru s africkým kontinentem. Podařilo se mu za celou dobu nashromáždit řadu příběhů od migrantů i těch, kteří stojí proti nim. Prof. Bedřich Moldan, environmentalista Je mimo jiné ekolog a publicista, sehrál významnou roli při tvorbě české ekologické legislativy po listopadu roku 1989. Dlouhodobě se zabývá klimatickými změnami i jejich dopadem na migraci.

Byl členem delegace ČR pro přípravu Konference OSN Rio+20 nebo Komise pro udržitelný rozvoj OSN. Mgr. Andrea Špirková, Organizace pro pomoc uprchlíkům Je vystudovaná andragožka, která 7 let působí v Organizaci pro pomoc uprchlíkům. OPU je nevládní nezisková organizace, která již 20 let pomáhá uprchlíkům a cizincům v České republice. Působí na pozici koordinátorky integrační části projektu Vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR). V rámci projektu se věnuje integraci osob s udělenou mezinárodní ochranou. ANOTACE FILMU: Zvuky mučení (Sound of Torture, Izrael, 2013, 60 min, režie: Keren Shayo) Tisíce Eritrejců prchají před diktátorským režimem přes egyptský Sinaj do Izraele. Mnoho z nich je však na své cestě zajato beduínskými únosci, kteří požadují od jejich příbuzných vysoké výkupné.

Švédská rozhlasová novinářka Meron Estefanos původem z Eritreje dává ve svém pořadu zaznít hlasům zoufalých obětí volajících přímo z telefonů svých krutých únosců. Při sledování osudu Hiriyti, která byla unesena během cesty za svým manželem, se novinářka dostává jak do Izraele, kam se ti šťastnější po dlouhé cestě dostanou, tak na egyptský Sinaj, na dohled míst, kde jsou uprchlíci drženi. Film přináší mučivé svědectví o aktuální situaci afrických uprchlíků, které se média zatím příliš nevěnovala.

Pořadatelé debatního projektu Každý první čtvrtek v měsíci s Afrikou jsou Africký informační portál a Rozvojovka (Člověk v tísni). Projekt byl podpořen z prostředků Česká rozvojová agentura a Ministerstvo zahraničních věcí České republiky v rámci programu Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Debata Afrika a migrace...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (692 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (747 metrů)

The Emblem HotelPraha (817 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (664 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (438 m)