Lucie Jindrák Skřivánková: MATA(R)

Adresa:

Praha 1, Josefská 6

Termín: 11.2.2016 6.5.2016

11úno - 6kvě celý den

Žánr: výstavy


Kurátorka: Susanna Horvartovičová Projekt MATA(R) – Po stopách Oscara Niemeyera vznikl v souvislosti s pobytem umělkyně ve městě Brasilia (2014), kam se vydala objevovat dílo žáka Le Corbusierovy mezinárodní modernistické školy – Oscara Niemeyera.

Umělkyně zde namalovala sérii obrazů vycházejících z konfrontace Niemeyerových projektů s modernistickou architekturou Prahy, od bývalého Federálního shromáždění Karla Pragera (1968-1971) po hotel InterContinental (1968-1974) Karla Filsaka.

Na základě této zkušenosti, po pobytu v Brazílii, vznikl v Praze nový cyklus maleb a tuší, na nichž tropická vegetace zaplavuje impozantní brazilskou architekturu. V sérii obrazů a tuší Lucie J. Skřivánkové s názvem MATA(R) se prosazuje motiv "mata" (pralesa), který narušuje město a znovu vytváří to, co "matar" (zničit; zabít) člověka zničilo. V obrazovém cyklu MATA(R) Lucie J. Skřivánková znovu oživuje zmizelý prales. Připomíná to, co již neexistuje: každým šlehnutím barvou prohlašuje s gestem pokory, že ničením přírody se ničíme my sami.

Umělkyně převádí lidský instinkt k nadvládě nad ekosystémy a biologickou rozmanitostí do tvůrčího aktu. Curadoria: Susanna Horvartovičová “MATA(R) - Seguindo os passos de Oscar Niemeyer” é o nome do projeto de Lucie Jindrák Skřivánková (1982, Vítkov), que foi criado no decurso da sua recente passagem por Brasília, onde decidiu explorar a obra de Niemeyer, percursor da escola de Le Corbusier, da arquitetura moderna internacional.

Lucie J. Skřivánková criou um conjunto de pinturas inspiradas no confronto entre os projetos de Niemeyer e a arquitetura brutalista de Praga, desde o edifício da antiga Assembleia Federal (1968-1971) de Karel Prager até ao hotel InterContinental (1968-1974) de Karel Filsak. De regresso a Praga, a artista trabalhou com o novo motivo, “mata”, uma floresta tropical que cresce para dentro da cidade e recria a forma pela qual os humanos foram vencidos. Skřivánková converte o instinto humano de dominação sobre os ecossistemas e a diversidade biológica no ato da criação.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Lucie Jindrák...

The Golden Wheel HotelPraha (480 metrů)

ValentinskaPraha (797 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (797 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (355 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (474 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (839 m)