Měsíc / Chytračka

Měsíc / Chytračka

Adresa:

Praha 1, Národní 1

Termín: 14.11.2017

14listopad úterý 19:00

Žánr: divadloopera


Opera - Chytračka / Měsíc - Carl Orff

Operní jednoaktovky Carla Orffa (1895–1982), slavného autora světoznámé kantáty Carmina Burana, vypráví formou zábavného a výpravného lidového divadla dvě pohádky bratří Grimmů – o chytrém selském devčeti, které uhodne jakoukoli hádanku, vyzraje na podvodníky a získá si lásku samotného krále, a o Měsíci, který si pošetilí lidé navzájem kradou, aby ho nakonec svatý Petr pověsil na oblohu mimo dosah jejich všetečných rukou.

Orffova hudba je mnohotvárná, něžná i divoká, komorní i mohutně symfonická, jímavá i strhující, inspiruje se nejrůznějšími styly od vesnických odrhovaček a lidových žánrů přes noblesní operní zpěv až k modernistickým postupům předvídajícím minimalismus. Při tom všem zůstává přístupná a srozumitelná i pro ty, kteří do opery chodí méně často.

V Orffově „divadle světa“ se nejen hraje, zpívá a mluví, ale také notně intrikuje, hraje karban, pije, nadává i miluje, směje i pláče. Malebnost, grotesknost a moudrost pohádek bratří Grimmů ve zpracování Carla Orffa nejlépe ocení publikum starších dětí, teenagerů a dospělých všech generací. Od poslední premiéry Orffovy Chytračky v Národním divadle uplyne letos již 35 let, zatímco Měsíc nebyl v Národním divadle dosud uveden nikdy.

Sbor a Orchestr Národního divadla

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Měsíc / Chytračka

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (521 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (624 metrů)

ValentinskaPraha (694 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (3 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (627 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (385 m)