Michail Ščigol / Poslední příběh

Michail Ščigol / Poslední příběh

Adresa:

Praha 2, Jiráskovo náměstí 1981/6

Termín: 11.12.2015 14.2.2016

11pro - 14úno celý den

Žánr: výstavyobrazymalba


Michaila Ščigola, českého malíře ukrajinského původu, lze právem označovat za prvního malíře Tančícího domu. Období mezi lety 1996 a 1999, totiž věnoval malbě několika desítek obrazů této nové pražské dominanty Vlada Miluniċe a Franka O. Gehryho.

Jeho cyklus obrazů Tančícího domu charakterizuje emblematickou stavbu i českou porevoluční společnost. A jsou to právě cykly, ve kterých se malířská tvorba Michaila Ščigola odehrává. Malíř rozvíjí jednotný námět v mnoha obrazových nuancích a pohledech. Hledá všechny odstíny téhož, ukazuje myšlenku ze všech úhlů, ale zároveň jako celek.

Výstava malíře Michaila Ščigola v Tančícím domě s názvem Poslední příběh představí tři ucelené, ale nikoli uzavřené cykly. Cyklus Ateliér, který vznikal v rozmezí let 1995 a 1997, Deníky Franze Kafky, jako nejnovější aktuální plátna a soubor Příběh papírové lodičky, jehož první obrazy namaloval autor před dvaceti lety a poslední před několika dny.

Soubory jsou vnitřně propojeny, vycházejí ze sebe, ovlivňují se a skrytě ze sebe navzájem čerpají. Začínají často nejistotou, občasným zoufalstvím, ale obsahují i prvky nadšení, radosti, neplánovaných a neočekávaných objevů a odhalení. Hlavní úlohu hraje univerzální téma o tvorbě – úděl umělce, umělecké hledání, okamžiky pochybností, hranice bezmoci, trápení, ale zároveň již citelná blízkost definitivní dokonalosti.

Malíř vypráví příběh svojí duše aplikovaný na literáta, univerzálního bezejmenného malíře a papírovou lodičku. Vypráví o umělecké zranitelnosti, křehkosti, posedlosti, osobní zodpovědnosti. Nebezpečí pathosu překonává nadsázkou, ironií, groteskou.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 2 Akce v MČ Praha 2

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Michail Ščigol /...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (334 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 180 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 253 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (678 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (789 m)