BE23: Alena Kupčíková – Zpívající tančící strom

BE23: Alena Kupčíková – Zpívající tančící strom

Termín: 19.10.2015 10.10.2016
Vstupné:

Zdarma

19říj - 10říj celý den

Žánr: výstavyBE23


Již tradičně byla letos Galerií NoD v rámci Experimentálního prostoru NoD vypsána umělecká soutěž na ztvárnění sochy-objektu nad křižovatkou ulic Dlouhá / Rybná.

Vítězem soutěže se stala Alena Kupčíková se svým dílem Zpívající tančící strom, pomocí kterého kontroverzní umělkyně přenese do veřejného prostoru svou vlastní krajinu.

Zpívající tančící strom je kineticky vytvářeným objektem, který ožívá pohybem své neživé hmoty. Alena Kupčíková se dlouhodobě zabývá transformací přírodních jevů a situací do obrazu a zvuku, hudbou z pohybu slunce (Tanec slunce, 2000-2007), pohybem lidí ve městě pomocí GPS, hudbou očí (Hudba očí, 2000-2001) či hudbou stromů.

„Pohyb je život, pohybem je čas a tím pádem i hudba. Když procházíte Dlouhou ulicí, skoro vždy tam cítíte zvláštní průvan, 'pohyb větru',“ říká sama umělkyně k pozadí svého projektu.

Jednotlivé projekty Aleny Kupčíkové jsou založeny na pečlivém vědeckém studiu daného problému. Již v roce 2002 začala sbírat fotografie mrtvých stromů, které přetransformovávala pomocí matematických struktur do hudebních partitur. Kupčíkové Zpívající tančící strom visí s větrem v prostoru jako něco posvátného. „Strom ve vzduchu symbolizuje poselství v lepší zítřky,“ dodává umělkyně.

Objekt je tvořen stovkou konstrukcí deštníků, které vytváří objemnou stromovou korunu, ve které se vznáší figura ptáka Avese. Alena Kupčíková zasazuje do objektu symbol Avese – tj. symbol všeho vzdušného – v podobě svého vlastního ptačího druhu, který v sobě nese atributy čápů, marabu afrických, albatrosů nebo krkavců.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce BE23: Alena Kupčíková...

Tyn Yard ResidencePraha (297 metrů)

The Emblem HotelPraha (636 metrů)

ValentinskaPraha (752 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (408 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (544 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 093 m)