Toyen - „Vidím, neboť je noc.”

Toyen - „Vidím, neboť je noc.”

Adresa:

Praha 1, U Sovových mlýnů 2

Termín: 5.9.2015 16.2.2016

5zář - 16úno celý den

Žánr: výstavyobrazymalbaToyen


U příležitosti oslav 96. narozenin Medy Mládkové se Museum Kampa rozhodlo na počest své zakladatelky uspořádat unikátní výstavu Toyen, česko-francouzské malířky Marie Čermínové, nazvanou „Vidím, neboť je noc.

Toyen se řadí mezi nejvýraznější představitelky evropského surrealismu a Museum Kampa v období od 5. září 2015 do 3. ledna 2016 představí obrazy zapůjčené z mnoha významných státních i soukromých českých i pařížských sbírek.

Museum Kampa chce svým příznivcům a návštěvníkům nabídnout tvorbu Toyen mj. i proto, že Meda Mládková je dnes jednou z mála žijících osobností, která se s česko-francouzskou malířkou během svého života v Paříži setkala.

Připravovaná výstava je průřezem toho nejlepšího z autorčina figurálního díla, od rané fáze z poloviny dvacátých let přes surrealistické období třicátých a čtyřicátých let až po její pařížský poválečný pobyt. Po úspěšné výstavě Toyen v Praze v roce 2000 představí tato výstava autorčino dílo z nového úhlu, zabývá se jejím vztahem k ženství, a také k jejím přátelům básníkům, zejména z okruhu pařížské surrealistické skupiny.

„Návštěvníci Musea Kampa budou mít příležitost zhlédnout stěžejní díla, která Toyen představila na první a druhé surrealistické výstavě v roce 1934 a v roce 1938. Patří mezi ně klíčové práce jako Ztroskotání ve snu či Člověk z klihu, dále obraz Finis terrae a Sen, snad nejvýznamnější dílo Spící či obraz Po představení. Výstava rovněž vyzdvihuje i poválečné tvorby Toyen, mj. tři nejvýznamnější obrazy její závěrečné tvorby z druhé poloviny šedesátých let – Zástěna (1966), Zatmění (1968) a Když zmlknou zákony (1969), které jsou společně vystaveny v Praze vůbec poprvé,” doplnil dále kurátor výstavy a autor monografie o Toyen Karel Srp.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Toyen - „Vidím,...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (650 metrů)

ValentinskaPraha (696 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (727 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (308 m)
Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (450 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (354 m)