Lomu Zdar! // Výstava Lomography ambasadora Radovana Pavlišty

Lomu Zdar! // Výstava Lomography ambasadora Radovana Pavlišty

Adresa:

Praha 1, Vlašská 10

Termín: 8.9.2015 19.9.2015
Vstupné:

0,-

8zář - 19zář celý den

Žánr: výstavyvernisáž


U příležitosti autorova nevýznamného životního jubilea uvádí galerie Analogue výstavu barevných fotek Lomu zdar! Autor je zapáleným fanouškem fotoaparátů ЛОМО již od dvanácti let, kdy našel pod jolkou své první lomo, slavnou zrcadlovku dvouokého typu Lubitel, která se v rukou průměrně šikovného pyjonýra mohla proměnit v nebývale kreativní nástroj.

Také autorovu tvorbu posunul nový přístroj o mílový krok dále, už jenom proto, že na rozdíl od torza neméně dvouokého Flexaretu, který měl do té doby k dispozici, nechyběl Lubiteli objektiv ani žádná další součástka. I přes problémy v dodavatelsko-odběratelských vztazích tak mohl autor začít zaznamenávat svět kolem sebe na kvalitní svitkový materiál tuzemské výroby.

Do dnešní doby se dochoval jeden soubor dokumentující tehdejší dovolenou v Jugoslávii. Autor nakonec vyměnil fotoaparát za vláčky elektrického typu, čímž položil základ budoucí kariéře obchodníka s foto technikou. Slibně se rozvíjející zálibu ukončily záhy události listopadu 1989, kdy nejprve nebyl autor vpuštěn příslušníky sboru veřejné bezpečnosti na Národní třídu, kde se nacházela nejlépe zásobená a zároveň jediná prodejna s východoněmeckou modelovou železnicí.

Následně došlo k rozpadu východního bloku a také světa velikosti TT. Autorovi bylo jasné, že nedostatkový prostření díl dvoupatrové osobní soupravy ČD již nikdy nesežene, návrat k fotografii tak mohl začít. Cesty osudu jsou často klikaté a tak se autor věnoval občanskému povolání a za ušetřené prostředky si v roce 2004 mohl dopřát jednu z prvních alespoň trochu dostupných zrcadlovek digitálního typu.

Ostudné parametry zařízení však navzdory olbřímí ceně nedokázaly uspokojit autorovu představy, mnohem lépe si vedl postarší kinofilmový foťák za několik stokorun. Po dalších dvou pětiletkách sbírání různých analogových přístrojů byl autor nucen přesunout sbírku do samostatných prostor, kde v roce 2014 otevřel první obchod analogového typu v Praze. Ačkoliv by se mohlo zdát, že není rozumné nosit si práci domů, autor přesto pokračuje v analogové tvorbě, čehož je důkazem vystavovaný cyklus fotografií vzniklých za poslední rok.

Společným jmenovatelem snímků není jen použitá lomo technika a postupy, ale také místo vzniku. Dovolené v Jugoslávii totiž zůstal autor na rozdíl od železnice věrný dodnes. Výstava barevných fotek Vernisáž v galerii Analogue 8. 9. 2015 od 19.00

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Lomu Zdar! // Výstava...

The Golden Wheel HotelPraha (165 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (601 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 178 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (321 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (376 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (877 m)