Samorosti 2015

Samorosti 2015

Termín: 22.7.2015 2.9.2015
Vstupné:

zdarma

22čvc - 2zář celý den

Žánr: výstavyvýstava


SAMOROSTI 2015

22. 7. 2015 – 2. 9. 2015

Kurátorka: Veronika Zajačiková

Vernisáž: 22. 7. 2015, 19:00

Třetího ročníku soutěžní přehlídky nezávislého výtvarného umění SAMOROSTI 2015 se letos zúčastní 230 přihlášených tvůrců z širokého spektra společnosti České republiky, Slovenska, Francie a Běloruska.

Výstava bude zakončena slavnostním vyhlášením vítězů Ceny publika, Ceny odborné poroty a Ceny za objev NoD dne 2. 9. 2015.

SAMOROSTI 2015 letos opět přinášejí bohatý kaleidoskop stylů a technik, od malby, objektu, fotografie přes video až k netriviálním formám výtvarného výrazu (světelné objekty aj.), sdružují v rámci jedné výstavní síně širokou skupinu autorů různých národností, profesí, vzdělání, věku a společenského postavení.

SAMOROSTI 2015 tak představí díla akademicky vzdělaných umělců mladší a starší generace, jako například závěsný objekt Veroniky Psotkové, obrazy Martina Šárovce, Tomáše Hlavenky či Alexie Goubareva, fotogramy Jan Bohuslava, účastníka a vítěze předešlého ročníků výstavy a dalších nezávislých umělců, kteří stojí vně tradiční a institucionalizované scény českého výtvarného umění.

Výstava SAMOROSTI 2015 má nejen celorepublikový rámec, ale svým dosahem oslovuje i lidi ze zahraničí. V letošním roce obdrželi organizátoři přihlášky a díla z Prahy, Brna, Pardubic, výstavy se zúčastní i autoři z Plzně, Ostravy, Opavy a spousty dalších měst České republiky. Galerie NoD zaznamenává také nárůst účastníku ze zahraničí. Na výstavu se letos přihlásili tři autoři ze Slovenska, další z Běloruska, jedna autorka zasílá své dílo dokonce až z Paříže.

Sociologický záběr výstavy se však nevyčerpává pouze geografickou rozmanitostí míst působení autorů „Letos se nám přihlásil i jeden občan ve výkonu trestu, který však posléze narazil na složitou administrativu a omezení svobody v nakládání s jeho autorským dílem stran příslušného nápravného zařízení. Po důkladných jednáních se nám však podařilo vykomunikovat uvolnění jeho díla pro potřeby této výstavy a vystavit jej“, říká kurátorka výstavy Veronika Zajačiková.

Stejně tak se prostory Galerie NoD otevírají i skupině obyvatel, kteří mají ztížený proces socializace a začleňování se do běžné společnosti. Zajímavým momentem je proto i navázání spolupráce organizátorů s několika obecně prospěšnými spolky a sdruženími. SAMOROSTŮ 2015 se tak zúčastní i dvě desítky klientů a účastníků spolků a dílen pro osoby s mentálním handicapem či psychiatrickým onemocněním.

SAMOROSTI 2015 tak chtějí být společenskou událostí, která demonstruje a vyzdvihuje význam sdílení jednoho společného prostředí různorodou a rozmanitou společností.

Vyvrcholením letošních Samorostů 2015 bude již už tradiční předání cen pro nejzajímavější tvůrce, které vyberou zástupci odborné poroty a tým Galerie NoD. V odborné porotě zasednou osobnosti z výtvarného i divadelního prostředí.

Účast potvrdili umělecký svéráz a vernisážový maratonec Martin Fryč, herečka Simona Babčáková a umělecké duo David Böhm a Jiří Franta. Komise letos udělí ceny ve třech kategoriích – Cenu odborné poroty a Cenu za objev NoD a Cenu publika, kterou určí hlasování samotného publika v průběhu trvání celé výstavy. Odměnou pro vítěze těchto tří kategorií je společná výstava v Experimentálním prostoru NoD.

Jednotliví autoři budou mít také příležitost představit veřejně svou tvorbu v rámci cyklu autorských prezentací Ke kořenům, které probíhají v měsíci srpnu jako doprovodný program výstavy. Tvůrci dostávají prostor pro veřejné multimediální představení vlastních tvůrčích konceptů, pro jejich konfrontaci s dalšími „samorosty“ a návštěvníky z řad publika a pro vzájemnou inspiraci. Prezentace Ke kořenům proběhnou každé úterý v prostorách Video NoD ve dnech 4. 8., 11. 8., 18. 8. a 25. 8. od 19:00.

Vstup na výstavu a všechny doprovodné akce je zdarma.

 

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Samorosti 2015

Tyn Yard ResidencePraha (297 metrů)

The Emblem HotelPraha (636 metrů)

ValentinskaPraha (752 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (408 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (544 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 093 m)