XVIII. Národopisná slavnost v Kinského zahradě

XVIII. Národopisná slavnost v Kinského zahradě

Adresa:

Praha 5, Kinského zahrada 98

Termín: 20.5.2017 21.5.2017

20kvě - 21kvě celý den

Žánr: ostatní akcevernisáž


Letošní program slavnosti je zaměřen na významný region České republiky, Horácko, vymezený zhruba Českomoravskou vrchovinou a tedy kulturně spojující Čechy s Moravou. V této krajině pahorkatin se déle než jinde udržela tradiční lidová kultura, jak múzická tak výtvarná.

Folklorní obraz Vysočiny představí dva významné soubory: z české strany soubor Kohoutek z Chrudimi, ze strany moravské soubor Pramínek z Jihlavy. Obě tělesa zosobňují svou tvorbou názory na interpretaci lidového tance, zpěvu, muziky včetně užití krásných krojů. Mezi odkazy folkloru zde ve speciálním odborném programu představíme skřípáckou muziku Jihlavska, která byla čerstvě zapsána na národní Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky.

Ovšem i další folklorní projevy z české i moravské strany zasluhují pro svůj neotřelý projev mimořádnou pozornost, pro nějž za dobu své mnohaleté činnosti získali jejich interpreti řadu ocenění. Sem patří i nezbytný doprovod slavnosti ve sféře výtvarné a řemeslné, který v hale Národopisného muzea tradičně představí mistři lidového umění a řemesla Českomoravské vrchoviny.

PROGRAM

Sobota 20. 5. 2017

15.00 hod. Slavnostní zahájení, odborný pořad Na skřípáckou notu – představení jednoho z nejvýznamnějších fenoménů naší tradiční lidové kultury s ukázkami hry skřípácké muziky z Jihlavy (doc. L. Tyllner)

17.00 hod. Vysočinou – komponovaný pořad věnovaný vybraným jevům horáckého folkloru, Kohoutek z Chrudimi a Pramínek z Jihlavy (J. Langhammerová)

13.00 – 17.00 hod. Předvádění rukodělné výroby

Neděle 21. 5. 2017

14.30 hod. Obrazy Horácka – folklorní uměleckou tvorbu inspirovanou Horáckem představí soubory Kohoutek z Chrudimi a Pramínek z Jihlavy (J. Langhammerová)

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce XVIII. Národopisná...

Restaurant a hotel NebozízekPraha (588 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (917 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 226 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (728 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (1 008 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (355 m)