Komentovaná prohlídka výstavy "Smrt" v Nové budově Národního muzea

Adresa:

Praha 1, Vinohradská 1

Termín: 24.11.2015

24listopad čtvrtek 01:00

Žánr: výstavyprohlídka


Výstava SMRT představuje smrt jako nedílnou součást života, která je v současnosti spíše vytěsňována na okraj společenského vědomí na straně jedné, a banalizována v populární kultuře ve formě akčních filmů či počítačových her na straně druhé.

Výstava se zaměřuje i na vznik života a s ním spjatý koloběh v přírodě, v případě člověka pak na okolnosti jeho fyzického zániku i na nejširší kulturní aspekty spojené se smrtí. Návštěvníkům se tak představí zajímavé exponáty z oblasti přírodovědy, archeologie a dalších oborů, ale i zajímavé předměty dokládající proměňující se přístup ke smrti v naší nedávné historii.

Vystaveny jsou například jedinečné paleontologické a zoologické exponáty, mezi nimiž vyniká například desítky miliónů let stará dolní čelist šelmy rodu Tomocyon z mladotřetihorní lokality Tuchořice. K vidění tak také rekonstrukce jednotlivých typů hrobů včetně jejich výbavy, jako jsou nálezy ze skříňkového hrobu z pozdní doby kamenné nebo egyptská mumie dítěte. Rozmanitost podob smrti dokládají různé typy paleopatologických nálezů na lidské kostře, ale i popravčí meč z roku 1720 či mučicí nástroje. Proces loučení se se zemřelými pak dokládají ukázky pohřebních a smutečních oděvů, křížů, rakví, liturgických knih a další tematické předměty.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Komentovaná prohlídka...

Royal Court ApartmentsPraha (624 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 001 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (1 022 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (894 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (941 m)