Snění – Československý plakát a jeho inspirace surrealismem

Adresa:

Praha

Termín: 5.3.2015 20.5.2015

5bře - 20kvě celý den

Žánr: výstavyvernisáž


Surrealismus ovlivňoval českou kulturu od 20. let minulého století, ale až v relativně svobodných 60. letech mohla surrealistická estetika z uměleckých kruhů výrazněji pronikat směrem k širší veřejnosti. V té době se výrazně propsala do jazyka některých autorů československého filmového plakátu, který právě zažíval svůj největší boom.

Výstava Snění – Československý plakát a jeho inspirace surrealismempředstaví tento fenomén souborem více než 100 plakátových děl ze sbírky filmové galanterie Terryho ponožky. „Surrealismus se svou tajemnou, mnohoznačnou, často i existenciální symbolikou odkazuje v životě člověka a společnosti na aspekty, pro které oficiálně nebyl prostor: sny, noční můry, ohrožení, smrt. V rámci užitého umění mohli tvůrci filmového plakátu se surrealistickým jazykem víceméně volně pracovat, s výjimkou erotiky, která se stala obětí cenzury,“  vysvětluje spoluator výstavy Dušan Brozman.

Výstavu zahájí 5. března v 18 hodin vernisáž v pražském kině Světozor, ve foyer pražských kin Aero, Bio Oko a Světozor bude následně probíhat až do 20. května.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ Praha

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Snění –...

Royal Court ApartmentsPraha (545 metrů)

Royal Court HotelPraha (781 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 132 metrů)