Jiří Straka: Tušová staveniště

Jiří Straka: Tušová staveniště

Adresa:

Praha 1, Národní 30

Termín: 6.3.2015 26.4.2015

6bře - 26dub celý den

Žánr: výstavyvýstava umění


Od 6. března do konce dubna představí Galerie Václava Špály díla Jiřího Straky, který zde vystaví devět obrazů velkých rozměrů, na nichž zachytil tradiční technikou vrstvené tušové malby detaily z pekingských periferií a stavenišť. K místu vzniku obrazů odkazuje i název jarní výstavy – Tušová staveniště. Součástí instalace budou rovněž videozáznam a fotografie, které byly pořízeny na místech, kde vznikala vystavená díla, a které mají návštěvníkům pomoci odhalit, proč si Straka vybral právě těchto devět objektů malby. Kurátorem výstavy je čínský umělec Han Chunxiao. 

Jiří Straka (1967 v Praze) je českým současným umělcem, kterého významně ovlivnilo asijské umění. Je jedním z mála cizinců, který měl možnost studovat tušovou malbu na Pekingské centrální akademii, nejprestižnější čínské výtvarné škole. Dnes již Straka působí jako její hostující profesor. Jeho tvorba je na pomezí mezi tradiční a moderní tušovou kresbou a vytváří paralelu k jeho životu ve dvou zcela odlišných zemí – v Číně a České republice, kde střídavě pobývá společně s manželkou, čínskou malířkou a organizátorkou výstav a jiných kulturních aktivit, A Qin.

Na otázku, zda je Straka českým malířem v Číně anebo už čínským malířem s českou minulostí, není snadné odpovědět. Připojil se k technice čínské tušové kresby a malby, ale oprostil ji od kaligrafické stylizace. Pro své práce používá savý čínský papír, který má jiné kvality než papír evropský, používá přírodní čínské štětce a samozřejmě používá třenou čínskou tuš. Nakonec papírové obrazy podlepuje hedvábím, jak bývalo v Číně zvykem. Velké formáty doslova pohlcují diváka bělostí, jasem prázdného prostoru a překvapují ho dovedností kresby.

Jiří Straka vystavuje v českých galeriích, například v Galerii Rudolfinum nebo Museum Kampa, i v čínských prestižních výstavních místech 798 Art District nebo Today Art Museum v Pekingu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiří Straka: Tušová...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (562 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (571 metrů)

The Emblem HotelPraha (597 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (497 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (120 m)