Měsíc Kalevaly: Festival u příležitosti výročí finského národního eposu

Adresa:

Praha 6, Dejvická 6

Termín: 3.3.2015 30.3.2015

3bře - 30bře celý den

Žánr: festivalyfinská kulturaSkandinávieKalevalapřednáškypoezie


180 let od prvního vydání Kalevaly roku 1835, 150 let od narození „kalevalských umělců“ – skladatele J. Sibelia a malíře A. Gallena-Kallely

Finský epos Kalevala představuje základ finské kultury od 19. století dodnes. Nadto je Kalevala bezpochyby jedním z nejobdivuhodnějších děl světové literatury, jaké kdy v historii lidstva vzniklo. Epická skladba o více než 22 000 verších popisující příběhy Väinämöinen, Ilmarinena, Lemminkäinena a dalších hrdinů nepřestává fascinovat čtenáře ani v dnešní době a stále je významným inspiračním zdrojem pro mnohé umělce.

Program:

BESEDA: NOVÉ ČESKÉ VYDÁNÍ KALEVALY
3. března, 19:00; Městská knihovna v Praze, malý sál; vstupné: 50 Kč
Beseda s autorem komentovaného vydání profesorem Janem Čermákem, odpovědnou redaktorkou doktorkou Lenkou Fárovou a grafikem Janem Frantou poodhalí úskalí i radosti práce na jedné z nejkrásnějších knih loňského roku. Pořad moderuje Ema Stašová ze Skandinávského domu. Akce zahájí březnový festival Měsíc Kalevaly, kterým Skandinávský dům připomíná výročí 180 let od prvního vydání finského eposu a 150 let od narození skladatele Jeana Sibelia a malíře Akseliho Gallena-Kallely, kteří v Kalevale nacházeli hojné inspirace pro svou tvorbu.

PŘEDNÁŠKA: BOHOVÉ A HRDINOVÉ KALEVALY
4. března, 19:00; Městská knihovna v Praze, malý sál; vstupné: 50 Kč
Kalevalský svět mýtů se vedle toho staroseverského u nás vždy těšil velké popularitě, zejména zásluhou Holečkova překladu finského eposu. Michal Švec ze Skandinávského domu představí v rámci své přednášky hlavní postavy Kalevaly, bohy i hrdiny (Väinämöinena, Ilmarinena, Lemminkäinena, Joukahainena, Kullerva, Louhi, Aino, Kyllikki a další), na základě jejich zobrazení ve finské lidové slovesnosti, Lönnrotově eposu i pozdějších interpretací.

KONFERENCE: KALEVALSKÉ INSPIRACE A INTERPRETACE
5. března, 19:00; FF UK v Praze (termín bude upřesněn a potvrzen); vstup volný
Odborná konference se uskuteční ve spolupráci s Oddělením finských studií FF UK v Praze. Konference navazuje na velmi úspěšný „Kalevalský seminář“, který se konal v listopadu 2013. Protože rok 2015 se nese ve znamení kulatých výročí narození dvou nejvýznamnějších „kalevalských umělců“, tématem konference budou inspirace finským národním eposem a jeho interpretace (nejen) ve finském umění. Na konferenci vystoupí řečníci z řad odborníků i studentů. Výstupem konference bude sborník vydaný v elektronické podobě.

KALEVALSKÁ VÝSTAVA
od 5. března, 19:00; FF UK v Praze (termín bude upřesněn a potvrzen); vstup volný. V roce 2014 obdržel Skandinávský dům od Finského velvyslanectví v Haagu výstavu mapující finskou lidovou slovesnost, vznik Kalevaly a její vliv na finské umění. Výstava se skládá z 11 oboustranných  černobílých i barevných panelů zasazených do dřevěných stojanů. Vernisáž výstavy umístěné v přízemí FF UK v Praze proběhne u příležitosti výše uvedené konference.

POSLECHOVÝ POŘAD: KALEVALA A HUDBA
10. března, 19:00; Kavárna Liberál (termín bude upřesněn a potvrzen); vstupné dobrovolné. Hudba patří k těm oblastem umění ve Finsku, které již od 19. století čerpají téměř nekonečnou inspiraci z „národního“ eposu Kalevala. Docent Kari Senius provede diváky a posluchače finskou hudbou inspirovanou Kalevalou od klasiky přelomu 19. a 20. století až do současnosti. Povídání doprovodí četné hudební ukázky.

PROJEKCE: FILMY INSPIROVANÉ KALEVALOU
13. března, 19:00; kino Evald; vstupné: 99 Kč; Nefritový válečník

20. března, 19:00; kino Evald; vstupné: 99 Kč; Sampo, 26. března, 19:00; kino Evald; vstupné: 99 Kč; Doba železná. Filmový program je důležitou součástí celého festivalu. Plánujeme projekci tří snímků, které jsou přímo adaptacemi literárního díla nebo z něj čerpají výraznou inspiraci. Mezi nimi zaujímá důležité místo slavný finsko-sovětský snímek Sampo (1959, r. Alexandr Ptuško) a legendární televizní série Doba železná (Rauta-aika, 1982, r. Kalle Holmberg, scénář Paavo Haavikko), z níž uvedeme druhý díl,
fungující jako samostatný celek, který zobrazuje soupeření kalevalských hrdinů o Pannu Pohjolanku. Z moderní kinematografie nabídneme snímek Nefritový válečník (Jadesoturi, 2006, r. Antti-Jussi Annila), který kombinuje kalevalskou látku s dálnovýchodními legendami. Ani jeden z těchto snímků nebyl dosud v České republice uveden a nabízený program tak představuje unikátní příležitost pro české diváky. Všechny filmy budou uvedeny v původním finském znění s českými titulky.

VEČER FINSKÉ LYRIKY
30. března, 19:00; Kavárna Liberál (termín bude upřesněn a potvrzen); vstupné dobrovolné. Ačkoli Kalevala byla sestavená především z finské lidové epiky, tradičně považované za „mužský žánr“, některé části čerpají též z lyriky, „ženského žánru“. Výbor z finské lyrické poezie vydal Elias Lönnrot v Kanteletar, u nás méně známé „sestřičce“ Kalevaly, jejíž část do češtiny také převedl překladatel finského „národního“ eposu Josef Holeček. Večer finské lyriky zahrnující četbu českých překladů i finských originálů básní z Kanteletar s hudebním doprovodem tak doplní ostatní program týdne o ženskou linii finské poezie a přispěje k dosažení kompletnějšího obrázku o finské lidové poezii. Úvodní slovo k finské lidové lyrice bude mít doc. Viola-Parente Čapková, na klavír bude během večera hrát Silvie Morasten.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Praha 6 Akce v MČ Praha 6

Podobné akce

7čer - 8čercelý den

Festival Habrovka 2024

, na zahradě u kostela sv. Františka z Assisi Festival

Ubytování v okolí akce Měsíc Kalevaly:...

Vila LannaPraha (537 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 110 metrů)

ValentinskaPraha (1 495 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (867 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (928 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 920 m)