Zrní + The Plastic People of the Universe – Pro Mácu

Zrní + The Plastic People of the Universe – Pro Mácu

Adresa:

Praha 5, Ke Sklárně 15

Termín: 24.3.2015
Vstupné:

250,- Kč v předprodeji, 280,- Kč na místě

24březen čtvrtek 01:00

Žánr: koncertyrockelektrounderground

Umělci: ZrníThe Plastic People Of The Universe


Prezentace Marcela Dufka: Marcel „Máca” Dufek je člověk s postižením, které se nazývá Dětská mozková obrna (DMO). Nedokáže ovládat své končetiny a tak potřebuje k běžným činnostem asistenci druhých lidí. Tuto asistenci mu zajišťuje denní stacionář Akord a doma soukromí asistenti.

Náklady na jeho „samostatný” život jsou cca 40.000 měsíčně, z čehož sice část pokryje důchod, ale zbytek si musí zařídít sám. To dělá příležitostnými přivýdělky ve formě přednášek ve firmách a na školách a sháněním sponzorských darů. V případě, že by toto nedělal, nemohl by žít podle svého, ale skončil by v nějakém z ústavů s celoroční péčí, což se neshoduje s představou svobodného života.

Oficiální web: www.hnutimacou.cz

Prezentace Zrní: Jsme Zrní. Něžný artbrut, kladenskej uhelnej zen. Na hudbě nás baví objevovat nový možnosti a kombinace. Hrát si, bejt spolu v hudební krajině, kterou společně vytváříme. Baví nás zkoumat, vyjadřovat a sdílet svý pocity. Většina našich písniček vzniká společnou improvizací.

Hodně nás inspiruje příroda, její trvalý principy, krajina, lidová hudba, ale stejně tak elektronická doba, do který jsme se narodili. Zpíváme česky. Je nás pět. Hrajeme spolu od roku 2001 pořád ve stejnym složení. Hudbou chceme šířit chuť pozorovat, fascinovat se, brát život jako hru a velkej zážitek. Na outfit sere pes. Zrní je hra, kladenskej uhelnej zen.

Oficiální web: www.zrni.cz

Prezentace Plastici: The Plastic People of the Universe vznikli v roce 1968 a jejich tvorba, ovlivněná v začátcích zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou se stala během doby jednou z nejoriginálnějších na nejen české rockové scéně. Skupina se nedala přimět k ústupkům a kompromisům z tehdejším režimem, což je připravilo o profesionální licenci a přivádělo stále více komplikací s úřady. Systematická perzekuce vyvrcholila v roce 1976 uvězněním několika členů. Skupina opozičních intelektuálů v čele s Václavem Havlem zorganizovala kampaň na jejich podporu a propuštění, která vyvrcholila v lednu 1977 Chartou 77. Tak se stala rock´n´rollová skupina podnětem k semknutí demokratické opozice všech směrů, jaké nemělo v tehdejších komunistických zemích obdoby.

Hudebníci se sbližují s Václavem Havlem, natáčejí na jeho chalupě na Hrádečku dvě ze svých poloprofesionálních ilegálních nahrávek, na jednu z nich vůdce disentu a budoucí prezident vybírá texty. Po celou dobu si skupina udržuje jasnou uměleckou vizi a hudebně se vyvíjí k nezaměnitelnému výrazu, který si získává uznání po celém světě, kam se jejich nahrávky často dobrodružnými konspiračními cestami dostávají.

Část členů souboru so získává na začátku devadesátých let renomé po Evropě a v USA jako Půlnoc – kapela, která měla v základu východiska PPU. Oficiální web: www.plasticpeople.cz

Zrní je pětičlenná kapela z Kladna. Ve stejném složení jsou spolu již od roku 2001. Jejich hudba je něco mezi rychlým městem a mlžným lesem – osobitá, vynalézavá, hravá, dynamická, barevná a plná emocí. Z pódia z nich energie...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zrní + The Plastic...

VIPliving HouseboatPraha (1 038 metrů)

Union Hotel PraguePraha (1 780 metrů)

Villa Seven HillsPraha (2.1 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (3.2 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (1 778 m)