Tomáš Císařovský – Zatajený dech

Tomáš Císařovský – Zatajený dech

Adresa:

Praha 7, Heřmanova 35

Termín: 19.11.2014 20.12.2014

19lis - 20pro celý den

Žánr: výstavymalbaobrazy


Poslední výstava tohoto roku v Galerii Petr Novotný představuje nejnovější tvorbu pražského malíře Tomáše Císařovského. Je to již šestá výstava, kterou jsme společně připravili, počítáme-li i výstavy v předchozí Galerii ad astra. Císařovský se narodil roku 1962 v Praze. V letech 1983 až 1988 studoval na Akademii výtvarných umění.

Nyní žije a pracuje v Praze. V malířské tvorbě Tomáše Císařovského se střídají obrazy s figurálními motivy s obrazy krajin. Nedávno se k lidským figurám přidala i fauna, ať už ta z cizokrajných zemí nebo, jako v případě obrazů na této výstavě, ta tuzemská. Vystavené obrazy jsou z posledních tří let.

Autor sám ke své práci na aktuálních obrazech říká: „Během malování si často všímám, že na dlouhou dobu zadržuji dech. Ruka si to žádá. Aby tahy štětce byly co nejpřesnější. Tělo se nemá co chvět. Nedostatek kyslíku si často a rád vynahrazuji dlouhými procházkami lesem. Jenže jsou chvíle, kdy i tam zatajuji dech. To když zahlédnu srnu. Pokud hned nepláchne ale ustrne, nedýcháme oba.

Hledíme na sebe, na krátkou chvíli se spolu ocitáme na onom světě. Poslední dobou maluji na plátno ošetřené průhledným šepsem. Při práci na takovémto gruntu je nezbytné mít jasný záměr a nechybovat. Zkušenost a odvahu mně dodalo malování rozměrných akvarelů, kde jde v podstatě o totéž. Když se skvrna špatně položí, už se nedá vzít zpátky.“ Tomáš Císařovský vystavuje samostatně od roku 1985, do dneška má za sebou několik desítek vlastních výstav a ještě početnější je přehled jeho výstav kolektivních. Dnes je již trvale zařazen mezi naše nejvýznamnější a nejrespektovanější malíře. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

11dub - 14dubcelý den

14kvě - 15kvěcelý den

Ubytování v okolí akce Tomáš Císařovský...

Výstaviště HolešovicePraha (525 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (1 417 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 668 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 460 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 636 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 782 m)