Zdeněk Košek / Život v díle

Zdeněk Košek / Život v díle

Adresa:

Praha 4, Ledvinova 9

Termín: 2.7.2014 31.7.2014
Vstupné:

50

2čvc - 31čvc celý den

Žánr: výstavymalbakresby


Velká galerie Chdovská tvrz

Zdeněk Košek vyrůstal v Ústí nad Labem, které je nejen jeho domovem, ale také inspirací pro jeho tvorbu. Pracoval patnáct let jako typograf a zároveň byl autorem karikatur a kresleného humoru v regionálních novinách. 

Jako samouk se věnoval malbě a kresbě již od mládí. Jeho kontinuální malířskou tvorbu přerušila nemoc začátkem 90. let. Od počátku 80. let se u něj postupně začala projevovat schizofrenie. Kvůli postupující nemoci odešel do předčasného důchodu a jeho malířská tvorba se začala pomalu proměňovat. V roce 1990 kvůli silnému propuknutí schizofrenie vyměnil štětec a plátno za fix a papír a začal tvořit obrazce. V tomto období se věnoval jedinému tématu – meteorologii. Pod vlivem nemoci věřil, že je schopen ovládat počasí, pomocí kterého měl vliv na chod světa.

Po zaléčení se postupně od poloviny 90. let vrátil k malbě a tvoří dodnes. Náměty pro svou tvorbu čerpá především ze svého okolí a z lásky k meteorologii. Je znám především jako umělec art brut, jeho obrazce z let 1990 – 1992 má ve své sbírce art brut například francouzský sběratel Bruno Decharm.

Výstava „Život v díle“ je výběrem děl z celé jeho dosavadní tvorby a svým názvem odkazuje na zrcadlení se života autora v jeho tvorbě.  

Galerie Chodovské tvrze je otevřena každý den mimo pondělí v době od 13. do 19.hod.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zdeněk Košek / Život...

Top Hotel PrahaPraha (794 metrů)

Residence TrafickPraha (3.5 km)

Sportovní centrum OlšankaPraha (6.1 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (6.2 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (6.9 km)