Cesta baobabu

Cesta baobabu

Adresa:

Praha 7, Nádvorní 134

Termín: 8.7.2014 31.8.2014

8čvc - 31srp celý den

Žánr: výstavyretro


Baobab je strom vzácný a jedinečný v mnoha směrech. Trojská botanická zahrada připravuje výstavu o cestě exempláře Adansonia rubrostipa ze vzdáleného Madagaskaru až do tropického skleníku Fata Morgana. Expozice s názvem Cesta baobabu bude pro návštěvníky otevřena 8. července a potrvá až do 31. srpna tohoto roku.

Baobaby leckdo zná jen z fotografií nebo ze stránek oblíbené knížky Malý princ. Kmeny těchto obrovských stromů dožívajících se stáří několika tisíců let jsou vítanou zásobárnou vody v období sucha, kterou obyvatelstvo hojně využívá. „Na jihu Madagaskaru pomalu neexistují baobaby bez otvorů a ‚žebříčků‘ vytesaných do kůry, sloužících k čerpání vody,“ popisuje Eva Smržová, spoluautorka výstavy, která se na Madagaskar sama vypravila. V tamní školce baobabů se doslova zamilovala do jednoho exempláře Adansonia rubrostipa. „A tak začala anabáze našeho baobábku, která přinesla mnoho nečekaných a dramatických momentů. Naštěstí po všech těch peripetiích dorazil malý – velký strom k nám do zahrady v pořádku,“ říká Eva Smržová.

Výstava je retrospektivou této obtížné cesty, která zabrala týdny a během níž nebylo do poslední chvíle jasné, zda skončí pro strom dobře. Návštěvníci se budou moci s tímto dobrodružstvím seznámit díky fotoreportáži, která bude umístěna v prostoru pod terasou nížinné tropické části skleníku Fata Morgana.

Připraveny budou také panely se zajímavými a laické veřejnosti často neznámými fakty ze života těchto překrásných obrů, jichž se na světě vyskytuje pouhých osm druhů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Cesta baobabu

Vila LannaPraha (1 820 metrů)

Výstaviště HolešovicePraha (2 km)

The Emblem HotelPraha (3.5 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (3.2 km)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (3.3 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (4 km)