František Chrástek

Adresa:

Praha 1 - Malá Strana, Újezd 19

Termín: 19.6.2014 3.8.2014

19čer - 3srp celý den

Žánr: výstavymalbafotografiemoderníportrét


Fotografa Františka Chrástka inspirují vyhozené předměty i vlastní tělo

Soubor čtyřiceti snímků vystavuje od 19. června 2014 v pražské Nikon Photo Gallery umělecký fotograf František Chrástek. Výstava s názvem Objekty (Fotografie 1986–2014) potrvá do 3. srpna 2014.

Vystavený soubor sice netvoří reprezentativní průřez autorovou tvorbou, přesto ale dobře ilustruje celé období, kdy se František Chrástek věnuje povolání uměleckého fotografa. Od starších zátiší přes novější autoportréty až po fotografie objektů z posledních let.

„Vlajkovou lodí tvorby Františka Chrástka je moderní pojetí žánru zátiší. Snímky konkrétních, elementárně jednoduchých rekvizit v inscenaci, detailech, překvapivých výřezech a v originálních způsobech nasvícení scény ztrácejí významy původních předmětů a koncentrují věci mnohem hůře uchopitelné, transcendentní,“ uvedl Aleš Kuneš, fotograf, publicista a pedagog Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

Zmuchlaný igelit pohozený v rohu, stará plechová vanička, vyleštěný kus kovu, zvířecí roh. V zátiších vypráví nové příběhy staré zapomenuté předměty, ale také vlastní tělo fotografa. Hraje si se světlem, důmyslně nechá vyniknout určité barvy, pracuje s geometrií a detaily, které by jiní opomněli.

„Od počátku až do současnosti mé fotografie vznikají v jediném prostoru. Je to starý domek po babičce mé manželky v Uherském Brodě. Tam nacházím inspiraci i samotné předměty, které zachycuji. Letité vyhozené věci na půdě se starou prkennou podlahou. Předměty, které vypráví o lidech, co v tom domě kdysi žili, ale zároveň prostřednictvím fotografií vytváří zcela nové významy,“ vysvětluje František Chrástek.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce František Chrástek

Restaurant a hotel NebozízekPraha (411 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (737 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (966 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (563 m)
Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (670 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (308 m)