První linie

První linie

Adresa:

Praha 7, Poupětova 1

Termín: 12.6.2014 22.9.2014

12čer - 22zář celý den

Žánr: výstavyfotografie


Po první světové válce se definitivně změnil rytmus i výraz světa. Optimistická představa počátku století o tom, že přichází epocha humanity a vědeckotechnického zázraku, se rychle rozplynula. Miliony lidí, kteří byli odjakživa přivázáni k rodnému gruntu, mašírovali z vůle osudu a panovníka po světových bojištích a zažili věci, které si doma nikdo nedokázal představit.

Odešli jako vojáci rakouské armády a vrátili se do nové republiky v uniformách poražené armády monarchie, jiní jako přeběhlíci či zajatci v legionářských stejnokrojích hrdinů nové doby. Zanechali po sobě své příběhy, unikátní deníky, vzpomínky, dopisy, fotografie… V nesmyslném toku války je deník článkem mezi bytím a nebytím. Vzpomínka touhou po zapomnění. Hrdinství je zradou. A zrada hrdinstvím. Tak začíná dvacáté století. Století velkých válek a absurdity.

Současné generace Evropanů se na válku dívají jako na vzdálený fenomén s obroušenými hranami. Především (show)realita „války proti terorismu“ z nultých let a mediální obraz „realismu“ geograficky vzdálených vojenských konfliktů oslabily obraz války jako hrozivého civilizačního kazu a nahradily ji vlažnějším mýtem „čehosi odtažitého“. Dnes se slovo „válka“ vyslovuje téměř s lehkovážným tónem a přitom její hrozba není něčím tak zcela nepředstavitelným ani v rámci našeho geopolitického prostoru (jak ostatně ukazuje aktuální případ Ruska a Ukrajiny).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce První linie

Výstaviště HolešovicePraha (1 111 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (2.6 km)

Wellness Hotel STEPPraha (2.7 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (2.6 km)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.9 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 468 m)