Fraser Brocklehurst / Primalex nights

Adresa:

Praha 7, Heřmanova 35

Termín: 26.3.2014 8.5.2014

26bře - 8kvě celý den

Žánr: výstavyobrazymalba


Na jarní výstavě představuje Galerie Petr Novotný nového autora, se kterým dosud nepracovala. Je to britský umělec Fraser Brocklehurst, veřejnosti téměř neznámý a u nás zatím jen minimálně vystavující.

Fraser Brocklehurst se narodil roku 1969 ve Worth Valley, Yorkshire, UK. V letech 1989 – 1992 studoval na Manchester Polytechnic. Od konce 90. let žije a pracuje v Praze. 
Původně pracoval s videem a textem, zabýval se sociálními a kulturními průzkumy. Postupně se začal zabývat i malbou. Nejprve pracoval s malými formáty, na které zaznamenával každodenní zážitky a vzpomínky na reálně prožité situace, byl to vlastně takový jeho obrazový deník. Po čase přešel na malbu velkých formátů, které jsou formálně i obsahově zcela odlišné od starších malých. Jsou to obrazy, nevznikající už bezprostředně, ale předchází jim důkladná a dlouhá rozvaha, na plátně pak vzniká v řadě vrstev na sobě řada různých variant, až nakonec přijde varianta finální, kterou můžeme vidět. Pod ní se však skrývá dvacet až třicet jiných. To, co se nám zdá namalováno téměř kaligraficky několika tahy za okamžik, je ve skutečnosti výsledkem mnohaměsíční činnosti.

Obrazy navíc vypadají, že z nich malba každou chvíli spadne, ve skutečnosti jsou však dokonale technologicky fixovány. Je to součást autorovy snahy o syrovost, bezprostřednost, špinavost, aby jeho i náš prožitek z obrazů byl co nejautentičtější. Stejně jako formální, i obsahová část jeho malby je matoucí. Často používá na obrazech zvířata, není to však pro zobrazení jich samotných, ale spíše zobecňujících idejí, které chce autor vyjádřit.

Milý obrázek hříběte dostává náhle zcela jiný, hrozivý význam, přečteme-li si název – Head in bed. Autor sám k práci na obrazech uvádí: „Název této přehlídky je Primalex Nights. Vybral jsem si ho, protože všechny obrazy byly vyrobeny v noci s použitím převážně produktů Primalex. Každý obraz je výsledek opakovaných pokusů vytvořit něco silného a jedinečného. Potřebuji na každý obraz desítky litrů barvy. Použití barevné emulze usnadňuje tento způsob práce, je to levné a rychle schnoucí.“

Fraser Brocklehurst se v Praze představil na začátku nultých let v Galerii Behémót v okamžiku, kdy právě končila svou činnost. Od té doby pracoval prakticky v utajení, kromě krátkého představení malých formátů v Galerii 207 je toto jeho první samostatné vystoupení po mnoha letech. Jediný galerista, který s ním pracuje, je Richard Adam, který zařadil do své sbírky celou řadu jeho prací a u něhož bude mít letos na podzim velkou výstavu. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Fraser Brocklehurst /...

Výstaviště HolešovicePraha (504 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (1 437 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 686 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 481 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 656 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 789 m)