100 %
Valmont

Valmont

Adresa:

Praha 1, Ovocný trh 1

Termín: 4.12.2018

4prosinec pondělí 19:00

Žánr: divadločinohrabalettanecdrama


Autor Nebezpečných známostí (románu psaného v dopisech) – Choderlos de Laclos – byl důstojníkem francouzské armády neschopným uspokojit své vojenské ambice, a tak začal psát.

Zkoušel uspět s několika básněmi a librety k operám a vydal Nebezpečné známosti čili souhrn dopisů jedné společnosti a veřejnosti pro poučení společnosti jiné (1782). Věrohodnost děje tohoto románu z něj činí největší dílo svého druhu. V téměř dvou stech dopisech je zde vylíčen vztah dvou „libertinů“, kteří ušlechtilé myšlenky filozofického libertinství znetvořili v mravní nezávaznost.

Markýza de Merteuil a vikomt de Valmont pro své pobavení zasahují do cizích osudů a roztáčejí soukolí, jež je nakonec smete. Láska zbavená citů se stává uměním strategie, chladně vypočítané do sebemenších podrobností, a na tento cynický přístup k morálce a lidské zodpovědnosti nakonec doplácejí nejen nevinné oběti, ale i jejich honci.

Na povrchu je aristokratická smetánka bez chyby a hříchu, ale stačí poodkrýt masku a vidíme zkažené nitro nehodné obdivu či následování. Je až krutě bizarní, jak snadno se můžeme dostat do hry života, jejíž pravidla určují jiní lidé. Nikdo není člověkem sám o sobě, ale utváří ho a ovlivňuje okolní prostředí. Někdy je obtížné rozeznat, kdy o sobě ještě rozhodujeme my sami, a kdy ostatní…

Příběh o cynických poživačnících vytvoří známý český choreograf Libor Vaculík na hudbu Franze Schuberta a Pēterise Vaskse, v hudební režii Petra Maláska. Komorní inscenace tak bude oscilovat na pomezí tanečního divadla a činohry, Libor Vaculík nechce šokovat výpravným dílem, ale naopak se zaměřuje na jemné, citlivé vykreslení jednotlivých charakterů postav.

Představení není vhodné pro děti do 12 let.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Valmont

Tyn Yard ResidencePraha (178 metrů)

The Emblem HotelPraha (469 metrů)

ValentinskaPraha (586 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (225 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (289 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (681 m)