Programy pro školy v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur

Programy pro školy v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur

Termín: 15.11.2013 14.9.2014
Vstupné:

60 Kč/1 osoba

15lis - 14zář celý den

Žánr: ostatní akcekurzyvzdělávacídětskézdarma


Vzdělávací program pro mateřské školy - Námořní pověry

Jaké obludy a příšery čekaly na mořeplavce v neprobádaných mořích a oceánech? Vzdělávací program k výstavě „Čas zámořských objevů“ je rozdělen do dvou částí. V první části se děti hravě-naučnou formou dozví o životě námořníků. S lektorem si budou povídat o tom, jaká dobrodružství na svých plavbách zažívali, co je trápilo a co naopak rozveselilo. Pozornost bude také věnována námořním pověrám a bájnému světu dalekých moří. Druhou částí programu je výtvarná dílna, ve které si děti vyrobí vlastní strašidelné loutky pro stínové divadlo.

Trvání: 90 min / Vzdělávací oblast: Dítě a společnost / Klíčová slova: námořník, objevy, příšery, cestovatelé / Výstupy: Dítě dokáže rozlišit, co je skutečné a co je fantazie. Dítě definuje, kdo byl mořeplavec. Určí základní problémy života na moři. Procvičuje své kreativní schopnosti / Cena: 60 Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma / Počet žáků: max. 30 žáků / Objednávky: Tereza Žbánková, DiS., tereza_zbankova@nm.cz, 224 497 511


Vzdělávací program pro první stupeň ZŠ
Život námořníků

Měli námořníci z něčeho strach? Vzdělávací program k výstavě „Čas zámořských objevů“ je rozdělen dvou tematických částí. V první části se žáci hravě-naučnou formou dozvědí, jaký byl život námořníků. S pomocí lektora si žáci představí modelovou situaci zaměřenou na každodennost mořeplavců, kterou použijí jako rámec pro řešení nenadálých problémů. Pozornost bude také věnována námořním pověrám a bájnému světu dalekých moří. Druhou částí programu je výtvarná dílna, ve které si děti vyrobí vlastní strašidelné loutky pro stínové divadlo.

Trvání: 60 min / Vzdělávací oblasti a PT: Člověk a jeho svět, Umění a kultura, Multikulturní výchova, Osobnostní a sociální výchova / Klíčová slova: námořník, objevy, příšery, cestovatelé, moře, svět / Výstupy žák: Žák dokáže rozlišit, co je skutečné a co je fantazie. Žák definuje, kdo byl mořeplavec. V rámci modelové situace je schopen řešit fungování skupiny. Určí základní problémy života na moři. / Cena: 60 Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma / Počet žáků: max. 30 žáků / Objednávky: Tereza Žbánková, DiS., tereza_zbankova@nm.cz, 224 497 511

Vzdělávací program pro druhý stupeň ZŠ
Čas mořeplavců

Co všechno s sebou přinesly objevy nových zemí? Jaká negativa měly výpravy za kořením a otroky? Vzdělávací program k výstavě „Čas zámořských objevů“ se zaměřuje na různé aspekty fenoménu zámořských objevů. Žákům bude zprostředkována samotná historie objevů. Spolu s lektorem se ale také zamyslí nad společenskými a ekonomickými důsledky zámořských objevů. Žáci se během programu stanou pravými námořníky, přitom zažijí strasti i slasti života mořeplavců. Součástí programu je zastavení u vybraných exponátů, manipulace s interaktivními pomůckami a vyplňování pracovních listů.

Trvání: 90 min / Vzdělávací oblasti a PT: Člověk a společnost, Multikulturní výchova, Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech / Klíčová slova: námořník, objevy, euroamerická civilizace, cestovatelé, moře, svět / Výstupy žák: Žák dokáže definovat negativa a pozitiva zámořských objevů. Určí socioekonomické důsledky objevování nových světů. Orientuje se v historii zámořských objevů. / Cena: 60 Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma / Počet žáků: max. 30 žáků / Objednávky: Tereza Žbánková, DiS., tereza_zbankova@nm.cz, 224 497 511

Vzdělávací program pro střední školy
Kdo koho objevil?

Co by se stalo, kdyby Evropané nikdy nezačali objevovat nové země? Jak by se změnila Evropa a s čím vším by se musela vypořádávat, kdyby ji kolonizovali například Japonci nebo Číňané? Vzdělávací program k výstavě „Čas zámořských objevů“ přiblíží tento fenomén z různých úhlů pohledu. Studenti se zamyslí nad příčinami a všemi důsledky výprav do neznáma. Část programu bude věnovaná i pohledu na zámořské objevy z druhé strany, tedy z pohledu lidí, kteří byli objevováni a následně i kolonizováni. V rámci programu studenti projdou spolu s lektorem a pracovními listy výstavou.

Trvání: 90 min / Vzdělávací oblasti a PT: Člověk a společnost, Multikulturní výchova, Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech / Klíčová slova: námořník, objevy, euroamerická civilizace, cestovatelé, kolonizace, zánik civilizací / Výstupy žák: Žák dokáže definovat negativa a pozitiva zámořských objevů. Určí socioekonomické důsledky objevování nových světů. Žák dokáže přijímat zodpovědnost za sebe a za svět, ve kterém žije. Rozlišuje kulturní rozdílnosti. / Cena: 60 Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma / Počet žáků: max. 30 žáků / Objednávky: Tereza Žbánková, DiS., tereza_zbankova@nm.cz, 224 497 511

Výtvarné dílny pro základní školy

Níže uvedené programy úzce navazují na prohlídku výstavy „Čas zámořských objevů“. Výstavu lze navštívit samostatně, nebo může být komentována pracovníkem muzea, nebo během ní žáci mají k dispozici pracovní listy. Následující vlastní tvůrčí činnost jednotlivých dílen probíhá v dětském ateliéru Náprstkova muzea s bezbariérovým vstupem. Náročnost jednotlivých programů je přizpůsobena věku návštěvníků. Všechny dílny trvají cca 60 minut. Malým návštěvníkům doporučujeme, aby si s sebou přinesli ochranný oděv. Materiál a výtvarné potřeby jsou v ateliéru k dispozici. Z technických důvodů je kapacita ateliéru omezena na max. 25 osob (mimo pedagogický doprovod).

Piráti – Postrach moří

V této dílně si návštěvníci, inspirováni výstavou Čas zámořských objevů, vyrobí pirátskou vlajku nebo pirátský klobouk či alespoň klapku na oko. Pirátská vlajka může být buď přesnou kopii vlajky některého z věhlasných pirátů, kteří měli svou osobní vlajku, nebo si návštěvník z původních symbolů sestaví a vyrobí svou vlastní, originální vlajku.

Pro koho je program určen: 1. a 2. Stupeň ZŠ
Trvání: 60 - 90 min
Vzdělávací oblast: člověk a společnost – dějepis, zeměpis, jazyk a jazyková komunikace
Klíčová slova: zámořské objevy, geografie, objevitelé, námořníci, piráti, bukanýři atd..
Výstupy – žák: se seznámí s věkem zámořských objevů z pohledu námořních lupičů, seznámí se s významem námořních a pirátských symbolů, vyrobí si pirátskou vlajku.
Cena: 60 Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma
Počet žáků: max. 25 žáků / Objednávky: Mgr. Klára Kuthanová, Klara_kuthanova@nm.cz, tel.: 725 907 302

Herbář s exotickým kořením

Návštěvníci si vyrobí sešit, do kterého vlepí vybranou rostlinu, či její části (plody, listy…). Zapíší její jméno a do slepé mapy světa zaznamenají oblast jejího původu. Starší žáci mohou doplnit poznámky o způsobu užití rostliny v minulosti i v dnešní době, či o odvážných cestách dobrodruhů, kteří do těchto končin zavítali.

Pro koho je program určen: 1. a 2. Stupeň ZŠ
Trvání: 60 - 90 min
Vzdělávací oblast: člověk a společnost – dějepis, zeměpis, přírodopis
Klíčová slova: zámořské objevy, geografie, objevitelé, komodity
Výstupy – žák: seznámí se s věkem zámořských objevů, s vybranými druhy koření, vyrobí si herbář s exotickým kořením, které se k nám dostalo v dávných dobách díky zámořským objevům.
Cena: 60 Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma
Počet žáků: max. 25 žáků / Objednávky: Mgr. Klára Kuthanová, Klara_kuthanova@nm.cz, tel.: 725 907 302

Malba na kůru

Jako poslední světadíl Jamesem Cookem byla roku 1770 objevena Austrálie. Do dnešních dnů se zde udržuje tradice původních obyvatel – Aboriginů, především z Arnhemské země na severu kontinentu. Ti kreslí v současnosti „tečkovou“ technikou symboly, které vypráví celé příběhy z mýtů, nejčastěji z tzv. Doby Snů (Dreamtime), z doby, která podle nich předcházela našemu světu. Dnes touto technikou s oblibou znázorňují také podoby zvířat či rostlin.

Pro koho je program určen: 1. a 2. Stupeň ZŠ
Trvání: 60 - 90 min
Vzdělávací oblast: člověk a společnost – dějepis, zeměpis, přírodopis
Klíčová slova: Austrálie, Aboriginci, malba na kůře, mýty,
Výstupy – žák: seznámí se kulturou, způsobem života a tradicemi původních obyvatel Austrálie, namaluje obrázek tečkovou metodou. Malé děti mohou kreslit podle skutečné předlohy do tvarů obkreslených pomocí šablon, větší děti a dospělí návštěvníci se mohou pustit do svých vlastních variací vycházejících z významu symbolů a tradic Austrálců.
Cena: 60 Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma
Počet žáků: max. 25 žáků / Objednávky: Mgr. Klára Kuthanová, Klara_kuthanova@nm.cz, tel.: 725 907 302

 

Programy ke stálé expozici Austrálie, Oceánie pro školy

Austrálie a Oceánie aneb: „jak to chodí u protinožců“. 

Návštěvníci se seznámí s kulturou a tradičním způsobem života původních obyvatel Austrálie a Oceánie. V průběhu komentované prohlídky se děti dozvědí o tom, jak tito původní obyvatelé žili před příchodem Evropanů, především jak si obstarávali potravu, předměty každodenní potřeby, jak bydleli, obchodovali atd. V další části programu budou studenti rozděleni do několika skupinek. Každá skupinka dostane konkrétní úkol: zjistit co nejvíce informací pomocí vystavených předmětů v expozici  a obrazových materiálů a zaznamenat je do připraveného pracovního listu. V závěrečné části se studenti se svými nově nabytými poznatky navzájem seznámí.

Pro koho je program určen: 1. a 2. stupeň ZŠ, SŠ

Trvání: 60 - 90 min

Vzdělávací oblast: člověk a společnost – dějepis, zeměpis, multikulturní výchova

Klíčová slova: Austrálie, Oceánie, Aboriginálové

Výstupy – žák/ student: se seznámí se vzdálenou kulturou původních obyvatel Austrálie a Oceánie, bude veden k tomu, aby si uvědomil jedinečnost každého člověka a jeho světa a na základě nových poznatků si k těmto -  pro nás cizím kulturám - vytvořil pochopení, respekt, případně bližší pouto.

Cena: 60 Kč/žák, jeden pedagogický doprovod zdarma

Počet žáků: max. 35 žáků /

Objednávky: Mgr. Klára Kuthanová, klara_kuthanova@nm.cz, tel.: 725 907 302

 

Austrálie a Oceánie - „mýty a legendy australských Aboriginálů“.

Na začátku pořadu budou studenti formou  komentované prohlídky seznámeni s kulturou a tradičním způsobem života původních obyvatel Aboriginálů, s důrazem na náboženství, mýty z tzv. Doby Snů (Dreamtime), z doby, která podle nich předcházela našemu světu. Dále budu zmíněny rituály, způsoby předávání historie a jejich následné výtvarné prezentace.

V druhé části se rozdělí studenti do skupinek,  ve kterých  pomocí symbolů užívaných Aboriginály  zaznamenají buď jejich pravé mýty, nebo své vlastní krátké příběhy.  Závěrem se studenti se svými  pracemi navzájem představí.

Pro koho je program určen: 1. a 2. stupeň ZŠ, SŠ

Trvání: 60 - 90 min

Vzdělávací oblast: člověk a společnost – dějepis, zeměpis, multikulturní výchova

Klíčová slova: Austrálie, Oceánie, Aboriginálové

Výstupy – žák/ student: se seznámí se vzdálenou kulturou původních obyvatel Austrálie, především s jejich mýty, symboly a rituály. Bude veden k tomu, aby si uvědomil jedinečnost každého člověka, jeho světa a na základě nových poznatků si k těmto -  pro nás cizím a vzdáleným kulturám - vytvořil pochopení, respekt, případně bližší pouto.

Cena: 60 Kč/žák, jeden pedagogický doprovod zdarma

Počet žáků: max. 35 žáků

Objednávky: Mgr. Klára Kuthanová, klara_kuthanova@nm.cz, tel.: 725 907 302

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Programy pro školy v...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (308 metrů)

ValentinskaPraha (378 metrů)

The Emblem HotelPraha (418 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (360 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (405 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (276 m)