Oidipus Tyranus RockOpera

Oidipus Tyranus RockOpera

Adresa:

Praha 7, Komunardů 306/1

Termín: 26.9.2017

26září čtvrtek 19:00

Žánr: divadlooperatragédierockmetal

Umělci: Jan ToužimskýKamil Střihavka Viktor Dyk Pavla Forest


Rocková opera o nevyhnutelnosti lidského osudu podle Sofoklovy antické tragédie.

Rocková opera autorů Milana Steigerwalda a Pavly Forest na motivy Sofoklovy anitcké tragédie. Netradiční zpracování otevírá na scéně českého hudebního divadla zcela nový divácký prožitek. Nechte se unést na vlnách tajemného příběhu v podání špiček rocku a opery, krásných akrobatek a rockové kapely.

Děj nás přivádí do starořeckých Théb. Bájný hrdina Oidipus (Jan Toužimský) v nich poté, co zvítězil nad zlou zpěvačkou hádanek Sfingou, dlouho a slavně vládl. Nyní ale musí opět hledat řešení, jak zbavit město moru. Bohové svou věštbou napoví: za vše může zločin a krvesmilstvo páchané ve městě. Sám Oidipus vyřkne ortel pro vraha: „Vyhnanství!“ a vede pátrání. Osud mu postupně odkrývá svůj dávný záměr hrozivě a neúprosně. Náš hrdina zjistí, že se ve snaze vyhnout se zlé věštbě nic netuše vrátil do svého rodiště. V obraně sebe sama ještě před branami Théb nevědomky zabil otce, krále Láia. Pastýř, který se jediný zachránil z Laiovy družiny, jej pak poznal, ale ze strachu nikomu ve městě nic neřekl.

Oidipus byl jako přemožitel Sfingy zvolen za krále Théb a náleží mu ruka královny Iokasté, vdovy po mrtvém Laiovi. Tím zaklapne další léčka osudu. Oidipus se nic netuše ožení s vlastní matkou a zplodí s ní 4 děti – dcery Antigonu a Isménu a syny Polyneika a Eteokla. Vše by ale zůstalo utajeno, kdyby ve zlosti Oidipus neobvinil vševědoucího věštce Teirésia ze zrady a spolčení se švagrem Kreontem a nedonutil jej říci pravdu. Oidipova pýcha a prchlivost tak byla další osudovou chybou a příčinou jeho vlastního pádu. Korintský posel nakonec dosvědčí, že byl Oidipus adoptovaným synem jeho pána, kterého jako dítě z lítosti zachránil.

A tak Oidipus ve snaze prospět svému lidu odhalí vlastní krvesmilstvo, incest a otcovraždu. Oslepen vlastníma rukama odejde do vyhnanství. Odevšad je vyháněn jako psanec. Nakonec smí zůstat až do své smrti v olivovém háji na Kolónu poblíž Athén. A právě tomuto městu přinese podle stejné věštby jeho přítomnost velikou slávu a bohatství.

Kamil Střihavka je populárním českým zpěvákem. Svojí kariéru odstartoval v roce 1986 s power metalovou skupinou Motorband. Později přešel od Power Metalu k Hard rocku. Vystupoval také v triu BSP (Balage, Střihavka, Pavlíček)....

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Divadla - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Oidipus Tyranus RockOpera

Výstaviště HolešovicePraha (1 398 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (2 km)

Žižkovská televizní věžPraha (2.1 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (2.1 km)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.1 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (706 m)