Přejít na stránky Ticketpro.cz

Komorní večery s Petrem Jiříkovským

Adresa:

Praha 1, Malostranské nám. 13

Termín: 30.11.-0001
Vstupné:

viz níže

1leden čtvrtek 01:00

Žánr: koncertypopkomornívážná


Klavírista a dirigent

Komorní večery s Petrem Jiříkovským 

Vážení a milí hudební přátelé,

dovolte mi, abych Vás co nejsrdečněji pozval k návštěvě nového pravidelného koncertního cyklu hudební Prahy, pod názvem „Komorní večery s Petrem Jiříkovským“. Komorní cyklus bude mít své stálé místo v kostele sv. Vavřince, Hellichova 18, Praha, v nádherném sále Pražského jara.

Myšlenka na tento projekt se zrodila v mé hlavě již dříve. Díky přátelům a jejich podpoře se nakonec podařilo dát tomuto nápadu zcela jasné kontury a připravit program, který, doufám, bude pro Vás pokaždé zajímavý a stanete se mými pravidelnými hosty.

Rád bych Vám rovněž více přiblížil důvody, proč jsem se pro tento dlouhodobý hudební projekt rozhodl.

Především mám nesmírně rád klasickou hudbu ve všech jejích podobách. Však obzvláště blízká je mi hudba komorní; umělec se vnitřně stává součástí svého publika a silná atmosféra tohoto propojení dává komorním koncertům mimořádný emocionální náboj.

Velmi podobné je to i se sólovým hraním. Klavír je v mých očích překrásný nástroj s tolika nádhernými polohami a možnostmi …. a jelikož bylo pro něj napsáno mnoho mistrovských hudebních skladeb, chtěl bych Vám ty nejkrásnější z nich zahrát.

V programu mých komorních koncertů se objeví i celá řada vzácných hostů, vynikajících umělců a významných osobností hudebního světa.  Společně Vám představíme ty nejzajímavější hudební styly v klasické hudbě, jejich kombinace, možnosti a hranice, samozřejmě i jejich tvůrce a interprety.

Rovněž cítím velkou potřebu uvést do hudebního povědomí ty nejlepší z absolventů AMU. Kariéra profesionálního umělce není vůbec jednoduchá a své posluchače si i ti nejlepší musí nejprve získat. Proto se v mém programu objeví i nové a mladé tváře, které však zaslouží Vaši plnou pozornost a podporu.

Snad tolik úvodem.

Upřímně věřím, že přijmete mé pozvání na pravidelné komorní koncerty, kdy první z nich se uskuteční 2. října 2013, v kostele sv. Vavřince, Hellichova 18, Praha, v 19:30 hod. Více informací o nové koncertní řadě naleznete na www.jirikovsky.cz.

Těším se na setkání s Vámi,

Váš Petr Jiříkovský

Program koncertní řady „Komorní večery s Petrem Jiříkovským“ pro sezónu říjen 2013 – červen 2014

Koncert 2.10.2013

První koncert komorních večerů bych rád věnoval českým autorům. A protože se jedná o úvod celého cyklu, začal bych sólovým programem, sestaveným ze skladeb B. Smetany, B. Martinů a L. Janáčka. Těmto autorům se věnuji intenzivně již řadu let. Mnoho jejich skladeb jsem také nahrál. Ve druhé části programu bych si přizval své kolegy Pavla Šafaříka a Jaroslava Matějku, se kterými již dvacet let tvoříme komorní soubor „Trio Martinů“. Trio Martinů má své stálé místo na pódiích České republiky, ale i v mnoha zemích Evropy. Do programu zařadíme skladbu, která patří k těm nejskvostnějším a největším v celém triovém repertoáru – Dvořákovo Trio f moll.

Program večera:

B. Smetana – České tance (výběr)

L. Janáček – Po zarostlém chodníčku (výběr)

B. Martinů – Okno do zahrady

A. Dvořák – Trio f moll, op. 65

Koncert 6.11.2013

Hostem druhého večera bude Škampovo kvarteto. Tento soubor je jednou z těch nejlepších vizitek české komorní hudby. Svými dlouholetými úspěchy po celém světě dokazují, že jsou nejen skvělými pokračovateli slavných českých kvartet (např. Smetanovo kvarteto), ale i součástí mezinárodní špičky v tomto oboru. To dokazují např. pravidelná pozvání do koncertních cyklů londýnské Wigmore Hall a mnoha dalších významných sálů, včetně Carnegie Hall v New Yorku. Celý program vyvrcholí jedním z dalších skvostů komorní tvorby – Dvořákovým Klavírním kvintetem A dur.

Program večera:

 J. Suk – Meditace na Svatováclavský chorál

F. Mendelssohn-Bartholdy – Smyčcový kvartet a moll, op. 13

A. Dvořák – Klavírní kvintet A dur, op. 81

Koncert 4.12.2013

Prosincový koncert bych rád věnoval osobnosti L. van Beethovena, který je mému srdci jedním z nejbližších. Čím více pronikám do jeho díla, ať už jako klavírista nebo jako dirigent, tím víc jsem fascinován obrovskou vnitřní sílou a dokonalostí, která z jeho hudby tryská. Těžištěm koncertu budou klavírní sonáty, které jsou i páteří Beethovenova díla. Vždyť on sám byl vynikajícím klavíristou. Rád bych však na tomto koncertě představil i své mladší kolegy z řad studentů hudební fakulty AMU. Violoncellista Ivan Vokáč a klarinetistka Jana Lahodná jsou díky svým vynikajícím výkonům a také úspěchům na mnoha soutěžích velkým příslibem pro českou hudební scénu.

Program večera:

L. van Beethoven – Trio pro klarinet, violoncello a klavír B dur, op. 11

                                 Sonáta pro violoncello a klavír A dur, op. 69

                                 Sonáta pro klavír f moll, op. 57 – Appassionata

                                 Sonáta pro klavír E dur, op. 109

Koncert 1.1.2014

Výjimečnou událost bych rád připravil pro posluchače na Nový rok. Schubertův písňový cyklus „Zimní cesta“ je úplným pokladem v pěvecké komorní literatuře. A publikum se s tímto veledílem nesetkává na podiu, tedy v živém provedení, tak často. K jedinečnosti této události přispěje zajisté i můj vzácný host – Roman Janál. Zpěvák, který se kromě svého působení v Národním divadle věnuje velmi intenzivně právě písňové tvorbě. Písňových recitálů v poslední době výrazně ubylo. Publikum zná výborné pěvce především z divadel. A přichází tak o kouzlo jednoduchého, avšak velmi působivého hudebního útvaru, jakým jsou písně.

Program večera:

F. Schubert – Winterreise, D. 911

 

Koncert 5.2.2014

Violoncellista Jiří Bárta bude mým hostem v únoru. Česká violoncellová škola má vynikající úroveň a velké množství skvělých cellistů je toho důkazem. Jiří Bárta je však výjimečný svým přístupem k hudbě. Naprostá svoboda hudebních myšlenek, přirozený a bezstarostný projev dává jeho koncertům punc jedinečnosti. Jeho umění uznává publikum po celém světě. Přesto jsou však jeho recitály v České republice spíše ojedinělou záležitostí, a tak se na tento koncert velmi těším. Romantický program završí působivá Sonáta A dur Cesara Francka.

Program večera:

R. Schumann – Fantazijní kusy A dur, op. 73

J. Brahms – Sonáta F dur, op. 99

C. Franck – Sonáta A dur

 

Koncert 5,3.2014

Dubnový koncert bude věnován F. Chopinovi, kdy bych Vám rád představil jeho geniální tvorbu formou mého klavírního recitálu. V mém repertoáru zaujímá Chopinovo dílo významné místo, a tak budete mít možnost vyslechnout si mimořádný program složený pouze z jeho skladeb. Je to vlastně jakási pocta klavírnímu umění vůbec.

Program večera:

Frédéric Chopin - Ballada g moll, op. 23

Frédéric Chopin - Polonéza fis moll, op. 44

Frédéric Chopin - Scherzo cis moll, op. 39

Frédéric Chopin - Nocturno c moll, op. 48/1

Frédéric Chopin - Sonáta b moll, op. 35

Koncert 2.4.2014

Můj další host je osobností mnoha tváří. Jan Talich je houslista a dirigent - sólista, člen Talichova kvarteta, zakladatel Talichova komorního orchestru, šéfdirigent Jihočeské komorní filharmonie. Jeho sólové a komorní zkušenosti se spojují v jedinečný interpretační celek, který nenechá na pochybách snad žádného posluchače. A protože je rok 2014 „Rokem české hudby“, budeme se v programu tohoto večera věnovat výhradně českým autorům. Večer také zpestříme duem pro dvoje housle a klavír. Ke spoluúčinkování bude vybrán nejúspěšnější absolvent některé z houslových tříd hudební fakulty AMU.

Program večera:

L. Janáček – Sonáta pro housle a klavír

J. Suk – Čtyři kusy, op. 17

A. Dvořák – Romantické kusy, op. 75

                     Sonatina, op. 100

Koncert 14.5.2014

V květnu a červnu se díky probíhajícímu festivalu Pražské Jaro přesunou Komorní večery dočasně z kostela sv. Vavřince do většího prostoru – do Sálu Martinů na pražské AMU. Na tomto koncertu bude také o něco více hudebníků na pódiu. Hlavním hostem bude však Pavel Šporcl. Vynikajícího houslistu, který si kromě velké popularity v Čechách získává i zahraniční renomé, není třeba více představovat. S Pavlem spolupracuji již 17 let a máme za sebou obrovské množství koncertů, několik úspěšných a vysoce hodnocených nahrávek a také mnoho plánů do budoucna. V první polovině koncertu budeme hrát pouze spolu, ale na druhou část si přizveme Wihanovo kvarteto - další z našich špičkových a mezinárodně uznávaných komorních těles. Zazní dvě opravdová veledíla světové hudební literatury.

Program večera:

L. van Beethoven – Sonáta A dur, op. 47, „Kreutzerova“

E. Chausson – Koncert pro housle, klavír a smyčcové kvarteto, op. 21

Koncert 7.6.2014

Závěrečný koncert sezóny bych rád využil k pozvání renomovaného souboru Barocco sempre giovane, který je zaměřen na barokní hudbu. Vím, že interpretace hudby z období baroka a starších vyžaduje skutečně úzce zaměřené studium. V tomto období rovněž ještě nevznikala komorní hudba s klavírem v takové podobě, jakou známe od klasicismu do současnosti. A tak jsem velmi rád, že budeme společně s Barocco sempre giovane hledat zajímavé kombinace v různých nástrojových obsazeních. Základním kamenem programu bude jeden z Bachových klavírních koncertů.

Program večera:

Antonio Vivaldi - Sinfonia avanti la Sena Festeggiante RV 693

Georg Friedrich Händel - Concerto grosso G dur op. 6/1

Wolfgang Amadeus Mozart - Kammerkonzert  č. 12 A dur KV 414 pro klavír a smyčce

Felix Mendelssohn-Bartholdy - Capriccio e moll op. 81 č. 3

Johann Sebastian Bach - Koncert c moll pro dva klavíry BWV 1060

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

29březen pátek 19:00

29březen pátek 20:30

Ivo Blahunek

, Malostranské náměstí 21 Koncert

Ubytování v okolí akce Komorní večery s...

The Golden Wheel HotelPraha (231 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (763 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 043 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (262 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (290 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (916 m)