The Good and The True

The Good and The True

Adresa:

Praha 5, Štefánikova 57

Termín: 18.1.2013
Vstupné:

info na pokladně

18leden čtvrtek 01:00

Žánr: divadločinohradramatragédie


THE GOOD AND THE TRUE

NA TRASE PRAHA – LONDÝN - BRUSEL

Dva osudy, dva naprosto odlišné příběhy sportovce Miloše Dobrého a herečky Hany Pravdové. Spojuje je nejen to, že přežili holocaust… Příběh lidí, kteří se ocitli na stejných místech a prožili podobné tragédie, a přesto se nikdy nepoznali, představí Švandovo divadlo na Smíchově v režii Daniela Hrbka pod názvem THE GOOD AND THE TRUE ve světové premiéře 18. ledna 2013. Repríza inscenace je plánována na 19. ledna, poté startuje zahraniční tour projektu, jenž se divákům v Londýně, Leedsu a Bruselu představí v rámci 17 představení.

 

Po úspěšném uvedení projektu Šoa, který z autentických výpovědí a podle knihy Krátké povídky z dlouhého života sestavili Tomáš Hrbek, Lucie Kolouchová a Daniel Hrbek, iniciovala smíchovská scéna mezinárodní spolupráci s britským New End Theatre Beyond. Společně tak vznikla zcela nová inscenace THE GOOD AND THE TRUE. Premiéra proběhne v Praze dne 18. ledna 2013, jediná repríza 19. ledna 2013; pak se inscenační tým přesune na třítýdenní turné po Velké Británii a Belgii, během kterého bude titul THE GOOD AND THE TRUE představen divákům v Leedsu, v Londýně a Bruselu.

Uzavřená představení jsou plánována v Brunts Academy, Portland Academy a ve věznici HM Prison. V londýnské West London Synagogue bude představení součástí Holocaust Memorial Day, většinu představení doprovodí diskuze s tvůrci. Turné bude zakončeno 6. února 2013 v bruselském Centru židovské komunity.

V roli Hany Pravdové se představí Isobel Pravda – mladá britská herečka a Hanina vnučka, která poprvé na jevišti ztvární svou babičku. Jako Miloš Dobrý vystoupí britský divadelní herec Saul Reichlin, známý z West Endu i Broadwaye.

HANA MARIE PRAVDA

Hana Pravdová se narodila 29. ledna 1916 v Praze v rodině českého legionáře a architekta Josefa Becka. Herectví se učila u Olgy Scheinpflugové a Karla Dostala, první angažmá získala v Olomouckém divadle. Jeho ředitel, Oldřich Stibor, ji v roce 1937 poslal na roční stáž u A. D. Dikého ve Velkém leningradském činoherním divadle. Po návratu v roce 1938 hrála v Kladenském divadle, hostovala ve Vinohradském divadle, v Národním divadle a ve Švandově divadle. V této době také natočila několik filmů, např. Marijka nevěrnice či První políbení. Slibně se rozvíjející kariéru přervala 2. světová válka a transport do Terezína, později do Osvětimi. Tam v roce 1945 zahynul její první muž, Alexandr Munk. Haně Pravdové se podařilo utéci z pochodu smrti. V roce 1946 se pod jménem Alexandrová vrátila do tehdy Realistického divadla, kde poznala svého druhého muže, herce Jiřího Pravdu. V roce 1949 manželé Pravdovi s ročním synkem Alexandrem emigrovali do Austrálie, odkud později odešli do Londýna. Tam Pravdovi působili v divadle i filmu a televizi, Jiří – pod jménem George – hrál i v prestižních divadlech jako je Old Vic, po boku herců jakým byl např. Laurence Olivier. Hana Pravdová kromě hraní i režírovala v menších londýnských divadlech. Jiří Pravda zemřel v roce 1985. Hana Pravdová, v Anglii známá pod jménem Hana Marie Pravda, se po roce 1989 do Čech a hlavně Prahy několikrát vrátila. Zemřela v Londýně 22. května 2008.

MILOŠ DOBRÝ

Miloš Dobrý se narodil 31. ledna 1923 v Praze jako Miloš Gut. Po vzniku protektorátu byl kvůli židovskému původu vyloučen z gymnázia. V listopadu 1941 odjel prvním transportem (Komando výstavby) do Terezína. Do tábora byli v roce 1942 přivezeni i jeho rodiče a bratr Josef. Seznámil se zde se svou budoucí ženou Zuzanou Beckmannovou.
V prosinci 1943 byl určen do transportu do Osvětimi. V červenci 1944 byl převezen do pracovního tábora ve Schwarzheide. Později spolu s bratrem Josefem přežil pochod smrti.
V koncentračních táborech zemřeli jeho rodiče a téměř všichni příbuzní. Zuzana Beckmannová útrapy koncentračního tábora přežila a v roce 1949 se s ní Miloš Dobrý oženil. V Praze pak vystudoval vysokou školu se zaměřením na anorganickou chemii, obor cement, a začal hrát rugby za LTC. S rugby se probojoval až do reprezentace, se kterou odehrál mnoho zápasů.V roce 1990 se stal prezidentem Rugbyové unie. Jeho žena Zuzana Dobrá, rozena Beckmannová, zemřela v roce 2010. S Milošem mají dvě děti. Miloš Dobrý zemřel 23. listopadu 2012 ve věku 89 let.

„Moje prababička Cecilia Aschkenes zahynula v říjnu 1942 v Treblince, kam byla převezena z Terezína. Bylo jí 76 let. Její dcery Ida a Elisabeth zahynuly o několik měsíců dříve se svými manžely Arnoldem a Karlem v Malém Trostinci a Branoviči. Z celé rodiny zůstala živa jen má babička Rosa. Tyto skutečnosti mi byly od dětství známy a hledal jsem příležitost, jak se s těmi nenávratně mrtvými lidmi potkat. Jejich příběh bohužel dopadl zle a nikdy se již nedovím, jak vypadaly jejich poslední dny. Jako malý kluk jsem se s nimi dokázal potkat prostřednictvím jidiš písniček, jež jsem si přehrával na magnetofonové kazetě, kterou jsem měl od své tety Lucy. Pořád dokola…

V roce 2005 jsem spolu s  Lucií Kolouchovou navštívil herečku a režisérku Hanu Pravdovou v jejím londýnském bytě. Z tohoto setkání vznikl rozhovor, jehož část jsme otiskli v  časopise Švandova divadla Druhý břeh. Osobní setkání s Hanou bylo velmi intenzivní a emocionální a zanechalo ve mně potřebu její příběh scénicky zpracovat. Později jsem se setkal s její vnučkou Isobel a domluvili jsme se, že se někdy společně pokusíme příběh její babičky nějakým způsobem zinscenovat. Od té doby uběhlo pět let…

V květnu roku 2009 se mi dostal do rukou časopis olomoucké židovské obce Chajejnu, ve kterém jsem objevil zpověď Miloše Dobrého. Jeho osud ve mně opětovně rozezněl touhu pokusit se scénicky realizovat silnou autentickou výpověď. A v neposlední řadě jsem zase chtěl potkat “své mrtvé“. Inscenace THE GOOD AND THE TRUE je určena všem těm, kteří mají podobnou touhu.“                                                 

Daniel Hrbek, režisér

Inscenace The Good and the True vznikla díky podpoře hlavního města Prahy, Ministerstva kultury České republiky, Ministerstva zahraničí, Českého centra v Londýně, Městské části Prahy 5.

THE GOOD AND THE TRUE

Lucie Kolouchová, Tomáš Hrbek, Daniel Hrbek a Brian Daniels

Hrají Isobel Pravda a Saul Reichlin

Režie Daniel Hrbek

Dramaturgie Lucie Kolouchová a Brian Daniels

premiéra: 18. ledna 2013 od 19 h ve Švandově divadle

1. repríza: 19. ledna 2013 19 h ve Švandově divadle

UK TOUR

22 to 26 JANUARY

THE CARRIAGEWORKS THEATRE, LEEDS

Tuesday to Saturday at 7.45pm

Th ursday 24 January matinee at 2.30pm

www.carriageworkstheatre.org.uk

27 JANUARY

WEST LONDON SYNAGOGUE

(to commemorate Holocaust Memorial Day 2013)

Sunday 27 January at 7.00pm

www.ticketsource.co.uk/eretz

28 JANUARY

LONDON JEWISH CULTURAL CENTRE

Monday 28 January at 7.30pm

www.ljcc.org.uk

29 to 31 JANUARY and 3 FEBRUARY

HAMPSTEAD VILLAGE SHUL

(formerly New End Theatre, Hampstead)

29 to 31 January at 7.30pm

3 February at 3.30pm

www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick

&hosted_button_id=JKXFTB6P5DES8

MORE AT WWW.GOODANDTRUE.CO.UK

*** and will be followed ***

BRUSSELS  6 FEBRUARY CENTRE COMMUNATAIRE LAIC JUIF

Wednesday at 8.00pm

http://www.cclj.be/activity/punctual/1/3977 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce The Good and The True

Restaurant a hotel NebozízekPraha (592 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (962 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 256 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (793 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (1 070 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (420 m)