80 %
Babička

Babička

Adresa:

Praha 4, Křesomyslova 625

Termín: 14.9.2013
Vstupné:

329 – 439

14září neděle 15:00

Žánr: divadločinohradramapro děti


Fata morgana malého údolíčka 

„Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.“ 

Divadlo Na Fidlovačce, pražská vlastenecká scéna, se již od počátku svého působení snaží, aby se na jeho repertoár pravidelně uváděla ta nejlepší díla z české klasiky. V březnu 2013 se tak diváci mohou těšit na jeden z nejkrásnějších titulů české literatury: slavnou Babičku. Tato novela, jejíž autorkou je naše nejznámější spisovatelka, Božena Němcová (1820-1862), vznikla bez mála před 160 lety a dodnes patří k nejpopulárnějším literárním dílům u nás. O tom ostatně svědčí i výsledky ankety Kniha mého srdce, která před několika lety proběhla, a kde se Babička umístila celkově na druhém místě.

Český národ si Babičku zamiloval nejen kvůli samotné postavě titulní hrdinky, která je tak trochu babičkou každého z nás, ale také díky množství výrazných postav, které postupem času ve všech možných kulturních oblastech doslova zlidověly, a dnes už mnohé z nich vnímáme jako ustálené literární typy. Díky tomu, že byla autorkou Babičky žena, dokázala mistrně popsat veškerá zákoutí ženské duše a stvořila tak několik významných ženských postav, které se, díky svému vzrušujícímu osudu, staly nesmrtelnými.                      

Babičku pro Divadlo Na Fidlovačce zcela nově zdramatizoval režisér inscenace Jan Jirků. Ústředním motivem této nové dramatizaceje několik příběhů osudové lásky, ať už se jedná o lásku tragickou, nenaplněnou nebo se šťastným koncem. Ale láska je jen jedním z mnoha zajímavých motivů připravované inscenace, protože i když se Babička zdánlivě odehrává jen v jednom malém českém údolíčku, je to dílo, spletené z fascinujících lidských osudů, které komplexně zachycuje koloběh života na pozadí pozoruhodných historických událostí, a můžeme se tak rozhodně těšit na zábavný, dojemný a dramatický příběh i fantastickou podívanou pro celou rodinu. Adéla Šotolová

Božena Němcová
Režie a dramatizace Jan Jirků
Dramaturgie Adéla Šotolová
Scéna Pavel Kodeda
Kostýmy Andrea Králová
Hudba Marek Doubrava
Choreografie Adéla Stodolová - Laštovková

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Divadla - Praha 4 Akce v MČ Praha 4

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Babička

Royal Court HotelPraha (780 metrů)

Union Hotel PraguePraha (791 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 102 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 821 m)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.1 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (1 330 m)