Expozice Středoevropského moderního umění

Expozice Středoevropského moderního umění

Adresa:

Praha 1, U Sovových mlýnů 2

Termín: 1.11.2011 31.12.2015

1lis - 31pro celý den

Žánr: výstavymoderní


Stálá expozice Musea Kampa

V prostorách Musea Kampa je v rámci stálé expozice vystaven reprezentativní výběr děl především ze Sbírky Jana a Medy Mládkových a Sbírky pro Jindřicha Chalupeckého. Další díla byla Museu věnována umělci nebo soukromými sběrateli.

Expozice Středoevropského moderního umění je rozdělena do tří pater hlavní části komplexu Sovových mlýnů.

Přízemí Musea a prostor pod terasou je věnován především tzv. neoficiálním umělcům socialistického období v Čechách a dalších zemích bývalého východního bloku. Vystaveni jsou průkopníci českého moderního umění jako je Karel Malich nebo Karel Nepraš, Jiří Načeradský, kolorista Otakar Slavík a další. V této části expozice samozřejmě nesmí chybět také Jiří Kolář, který se vedle své básnické tvorby zapsal mezi světové průkopníky koláže a tzv. vizuální poezie. Ze zahraničních umělců je v expozici svojí osobitou figurální tvorbou zastoupena dnes již světoznámá Polka Magdalena Abakanowicz.

První patro expozice se zaměřuje na minimalistické tendence především 60. a 70. let. Specifikum této instalace je redukce barevné škály na archetypální černou a bílou. V černobílé koncepci tohoto patra, které návštěvníkům prezentuje projevy geometrické abstrakce či strukturalismu, se představují umělci významných jmen, jako je Stanislav Kolíbal, Radek Kratina, Hugo Demartini či Zdeněk Sýkora.

Koncepce druhého patra prezentujícího další podstatnou část expozice Středoevropského moderního umění nabízí opět nový pohled na umění vytvářené v nelehkých podmínkách levicových režimů. Výrazné zastoupení polských a maďarských umělců nebo autorů ze zemí bývalé Jugoslávie svým přímých uchopením hluboce existenčních témat, religiozitou a vážností kontrastuje uměleckým dílům z českého kulturního kontextu, jimž je přes jejich často velmi hluboká témata vlastní špetka nadsázky či ironického humoru.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Expozice...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (650 metrů)

ValentinskaPraha (696 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (727 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (308 m)
Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (450 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (354 m)