Festival španělských filmů La Película

Adresa:

Praha 1, Vodičkova 39

Termín: 14.2.2012 19.2.2012

14úno - 19úno celý den

Žánr: popfestivalfilm


Úspěšná koncepce se nemění – přesto se pořadatelé Festivalu španělských filmů La Película po loňském diváckém úspěchu rozhodli nadcházející 7. ročník posunout dále: v dramaturgii, v čase i v prostoru. Návštěvníci, kteří od 14. do 19. února 2012 zavítají do pražského Kina Světozor nebo od 20. do 26. února do brněnského Kina Art, se mohou těšit na výběr nejlepších španělských filmů natočených v posledních dvou letech. Každoroční programový pilíř však během dalšího ročníku doplní čtveřice cenných snímků venezuelské provenience a zejména celosvětově vyhledávaná kolekce španělského neorealismu s opusy, které vznikly mezi léty 1951 až 1961. Na jejich výběru se podílel například Antonio Banderas, pro nějž jsou tyto snímky „klenoty španělského filmu 50. a 60. let vytvářející věrný obraz nejtěžšího období frankistické diktatury“.

Hlavním partnerem 7. ročníku festivalu La Película se i letos stala společnost Telefónica Czech republic a. s. Vstupenky budou v prodeji v pokladnách a na webu kina Světozor a Art od začátku února; kompletní program bude v průběhu ledna zveřejněn na www.lapelicula.cz.

Zdejší příznivci španělské kinematografie budou mít díky festivalu La Película příležitost vidět většinu snímků vůbec poprvé. K nejvýznamnějším dosud potvrzeným titulům patří zahajovací projekce Vetřelců / Intruders – španělský režisér Juan Carlos Fresnadillo tento horor natočil v hollywoodském stylu s hvězdami Clivem Owenem nebo Danielem Brühlem. České publikum tento snímek slavnostně uvedený na festivalech v Torontu a San Sebastianu uvidí dříve než například návštěvníci kin ve Spojených státech.

 Ambice na Oscara a skvělé ohlasy provázejí rovněž drama A také déšť / También la lluvia, kde na pozadí natáčení filmu o objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem jde především o reflexi postavení indiánského obyvatelstva v současné Latinské Americe. Film se opírá mimo jiné o skvělý herecký výkon Gaela Garcíi Bernala.

Vidět čtyři venezuelské snímky z posledních let se často nepodaří ani návštěvníkům velkých filmových festivalů,“ říká na okraj další části 7. Festivalu španělských filmů její dramaturg, David Čeněk, a dodává: „Bude určitě zajímavé konfrontovat látku i zpracování čtveřice vybraných venezuelských filmů s mediálním obrazem této jihoamerické země, jenž bývá často redukován jen na prezidenta Huga Cháveze.“

Po loňském sledovaném výběru tzv. býčích filmů (cine de torros) přichází La Película s další dramaturgicky objevnou kolekcí starších snímků. V rámci sekce Španělský neorealismus budou promítnuta stěžejní díla tamní kinematografie: ve Španělsku se vlna nového přístupu ke kinematografii vzedmula o pár let později než v Itálii, ale přinesla neméně zajímavá filmová díla. Stačí jmenovat Smrt cyklisty / Muerte de un ciclista režiséra Juana Antonio Bardema z roku 1956, Buñuelovu Viridianu, debut Carlose Saury Páskové  / Los Golfos  a další.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

19duben pátek 22:00

Vanua2 v Jazz Docku

, Janáčkovo nábřeží 2 Koncert

20duben sobota 20:00

No Name Nocadeň v Praze

, Českomoravská 2345/17 Koncert

Ubytování v okolí akce Festival španělských...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (722 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (735 metrů)

The Emblem HotelPraha (820 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (642 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (463 m)