Gazdina Roba

Gazdina Roba

Adresa:

Plzeň, Rokycanská 7

Termín: 20.2.2017

20únor úterý 10:00

Žánr: divadlodrama


Velká díla domácího a světového dramatu a literatury nestárnou. Ani jejich hrdinové. Divadlo Alfa to chce dokázat nasazením titulu královny českého realismu Gabriely Preissové: novou dramatizací a úpravou krátké novely „Gazdina roba“.

A to v nastudování tvůrčího týmu, který už dospívající diváky dokázal oslovit svými osobitými interpretacemi klasických děl jako je Shakespearův „Hamlet“ a Hrabalovy „Ostře sledované vlaky“. Linie mladistvých hrdinů pokračuje, po Hamletovi a Miloši Hrmovi přichází mladá žena, krajčířka Eva, která vsází svůj život na velkou lásku. Od té doby, kdy se vrhla po hlavě vstříc svému osudu na jevišti poprvé (bylo to v Národním divadle v Praze), uplynulo více než 120 let. A dodnes se do českých a moravských divadel vrací. Není divu.

Preissové hra totiž není pouze kritikou prudérnosti či tehdejších společenských poměrů. Především se jedná o drama mladé, silné ženy, která navzdory nepřízni osudu a slabostem svým i svého okolí tvrdošíjně zápasí o právo vzít svůj život do vlastních rukou. Třebas až k tragickému konci.

V triádě našich mladých hrdinů je Eva vedle Hamleta a Miloše Hrmy tou nejstarší. Práh dospělosti překročí tehdy, když se rozhodne vzdát vysněné lásky, podřídit se realisticky stavu věcí a z rozumu se vdát. Brzy se to ale ukáže jako chybný krok. Co dál? Je možné vrátit špatné rozhodnutí zpět? A co když ani ten pravý není tak docela ten pravý? A znamená dospělost opravdu rezignaci na všechny na naděje a touhy?

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Gazdina Roba

Sportpenzion PohodaPlzeň (5.1 km)

Vila VerunkaPlzeň (5.8 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.4 km)