Pohoršovna

Pohoršovna

Adresa:

Plzeň, Rokycanská 7

Termín: 3.1.2017

3leden úterý 11:00

Žánr: divadlohra loutky pro děti


Čtené zkoušky 
 
Daniela Fischerová - Pavel Vašíček
 
POHORŠOVNA

Zkušená Škůdkyně pohorší vaše hodné děti. Máte dítě s dobrým srdcem? Svěřte mi ho! Zn.: „Vrátím vám padoucha“.

Režie P.Borovský
Výprava K. Bělohlávek j.h.
Dramaturgie P. Vašíček
Hudba D. Čámský j.h.
Hrají J. Jelínek, P. Vydarený, B. Josephová-Luňáková, L. Válková-Lupínková, R. Kroupar, M. J. Hartmannová, M. Mrázková, M. „Sádlo“ Bartůšek
Délka představení 70 min
 

Ale i v Pohoršovně může nakonec to lepší mít navrch.

V rozsáhlém a žánrově bohatém literárním díle Daniely Fischerové (1948), jež zahrnuje divadelní i rozhlasové hry, román i krátké prózy i filmové scénáře atd., najdeme i početnou skupinu děl určených dětem. A mezi ně patří i Pohoršovna z r. 2014.

Odehrává se v jisté zemi, nápadně podobné Česku, žijí vedle sebe Lidé a Škůdci. Její místy napínavý děj se z větší části odehrává  ve značně pochybné instituci, jež chce být dokonalým opakem Polepšovny. Kromě napětí však nabízí nejen notnou porci chytrého humoru a brilantní hry s češtinou, ale i vážněji laděné, „skutečné“ životní příběhy současných lidí i „věčných“ nadpřirozených bytostí, jejichž osudy se nakonec protnou právě ve zdech Pohoršovny, a jimž nechybí až filosofický rozměr.
Pohoršovnu - podvodný podnikatelský záměr, který jim má zajistit snadné živobytí, uvedli v život manželé Zloberta a Tvrd Škudibertovi. Jejich klientelu tvoří ty děti Škůdců, jež i přes své „geny“ hodlají „páchat“ dobro. „Zkušená Škůdkyně pohorší vaše hodné děti. Máte dítě s dobrým srdcem? Svěřte mi ho! Zn.: „Vrátím vám padoucha“, tak zněl Zlobertin inzerát, na nějž se jí podařilo nalákat dokonce i děti krále Krutohlava, Mstižrava a Vraždožravu, dále bludičku Ťápotu, kluka Sudíčka (jediné Zlé Sudičky mužského rodu), Ježibejby a skupinu hyperaktivních Trpajzlíků (ve skutečnosti Trpajdobříků). Těm všem nastává pravé peklo, jež se ještě výrazně zhorší ve chvíli, kdy mezi chovance přibude malý ďáblík Záprcek. Zloberta se ze všech sil snaží o „převychovu“, naštěstí se jí to moc nedaří, Škůdčata jí statečně odolávají, ale je to lítý boj, v němž konečné vítězství do poslední chvíle visí na vlásku… Paralelně k hlavnímu ději se odvíjí ještě „lidský“ příběh mladých rodičů a jejich trojčat. Jak tento vzrušující  autorkou však nesmírně vtipně ztvárněný příběh dopadne, na to už se musíte přijít podívat k nám do divadla. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

12květen neděle 19:00

30červen neděle 20:30

Ubytování v okolí akce Pohoršovna

Sportpenzion PohodaPlzeň (5.1 km)

Vila VerunkaPlzeň (5.8 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.4 km)