Kolíbá se velryba

Kolíbá se velryba

Adresa:

Plzeň, Rokycanská 7

Termín: 14.12.2015

14prosinec pondělí 10:30

Žánr: divadlopohádka pro děti


I ve velrybím břiše může být nakonec jako v pokojíčku… A ani strašní piráti nemusí zůstat strašnými piráty navždycky…

V Bibli skončil v břiše velryby prorok Jonáš. V naší hře skončí tamtéž dva piráti – Žvanda a Planda. Ale i ta velryba i ti piráti jsou plodem hravosti a fantazie 2 herců – klaunů, a ty všechny si ovšem vymyslela paní autorka. („Kolíbá se velryba“ je její sedmou hrou v repertoáru DA.)

Všechno začíná tím, že si dva klauni vyrobí papírovou čepici, která by vlastně docela dobře mohla být i lodí, ale ouhá – i pirátskou lodí, na níž plují již zmínění Žvanda a Planda. Ti nakonec skončí ve velrybím břiše, Ale naštěstí „jde kolem velryby“ i hvězdička spadlá z nebe, jež - jak známo - umí plnit přání… A právě z jejího, zcela nenápadného podnětu se dva „oškliví“ piráti „jaksi mimochodem“ napraví a „jaksi mimoděk“ v nehostinných velrybích útrobách zbudují vlastními silami útulný pokojíček.

Aniž by sebeméně slevila ze své jazykové hravosti (místy v půvabné rytmizované próze) a bohatosti absurdních nápadů, tedy ze svého už rozpoznatelného rukopisu, dokázala autorka vytvořit takovou strukturu dialogu, v níž je, jak v řádcích textu, tak i „mezi řádky“ vepsáno množství fantazijních jevištních, hereckých a loutkářských akcí. Přitom tato hříčka nese i nezanedbatelné myšlenkové poselství o smysluplnosti tvořivého přístupu k životu.

„Ona ´velryba´ v titulu je zároveň dramatickou postavou a zároveň dramatickým prostorem, protože vlastní příběh obou pirátů… se odehrává v jejím břiše… Literatura tu takto využívá výsledků, kterých dosáhla scénografie loutkového divadla ve svém úsilí stát se hrajícím komponentem – a tak dává velice silné impulsy k organizaci všech prostředků“ (prof. J. Císař, Čsl.loutkář , 1989).

Hra byla uvedena na scéně autorčina domovského NAIVNÍHO DIVADLA v Liberci v r. 1988 a inscenace se na programu udržela více než čtvrtstoletí. Přejme stejně dlouhý a úspěšný jevištní život i té naší, zbrusu nové!

Autor: I.Peřinová
Režie: T.Dvořák
Výprava: I.Nesveda
Dramaturgie: P.Vašíček

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Plzeň Akce v obci Plzeň

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kolíbá se velryba

Sportpenzion PohodaPlzeň (5.1 km)

Vila VerunkaPlzeň (5.8 km)

Relaxklub TřemošnáPlzeň (7.4 km)