Polička – Martinů – Brno  jaký byl vztah mezi skladatelem a moravskou metropolí?

Polička – Martinů – Brno jaký byl vztah mezi skladatelem a moravskou metropolí?

Adresa:

Polička, Tylova 114

Termín: 17.9.2016 6.11.2016

17zář - 6lis celý den

Žánr: výstavyfotografievernisáž


Paříž, Nice i Brno? Přestože slavný hudební skladatel a poličský rodák v moravské metropoli nikdy nežil, město jeho osobnost stále připomíná mnoha aktivitami. Jak se Bohuslav Martinů zapsal do povědomí Brna, se dozvíte na výstavě v poličském muzeu.

Světoznámý hudební skladatel, jenž se narodil a dvanáct let žil ve věži kostela sv. Jakuba v Poličce ve výšce 36 m nad zemí, během svého života bydlel na nejednom zajímavém místě ve světě. Adres změnil za svůj život několik desítek, nejvíce jich pochopitelně bylo v mládí v Paříži, kdy hledal slušný byt za rozumné peníze.

Někdy to byly i adresy pobytů nechtěných či neplánovaných, např. když se skrýval před nacisty na francouzském venkově, či v r. 1946 v USA, kdy jej vážný úraz hlavy a následná rekonvalescence na dlouhé měsíce připoutaly na lůžko. V Brně poličský rodák nikdy nežil. Přesto měl s moravskou metropolí zejména ve 30. letech 20. století čilé pracovní vztahy a město na skladatele nezapomnělo ani po jeho smrti roku 1959. „I dnes je skladatelova tvorba pravidelnou součástí repertoáru komorních a symfonických koncertů či operních scén v Brně.

Jeho osobnost je připomenuta i několika sochařskými díly ve veřejném prostranství města a jeho jméno nese jedna brněnská ulice. Nová výstava chce připomenout nejzajímavější aktivity, které v Brně v historii i zcela nedávné minulosti ve vztahu k Bohuslavu Martinů proběhly,“ uvádí kurátorka výstavy muzikoložka doc. Monika Holá.

„Na výstavě návštěvníci uvidí kostýmové a scénické návrhy ze sbírek muzea, dobové fotografie, plakáty a dokumenty,“ dodává. Výstava bude zahájena 17. září 2016 od 14.00 hod. vernisáží, na které budou osudy skladatele a jeho vztah k Brnu podrobněji přiblíženy krátkou přednáškou a umocněny hudebním doprovodem umělců z Brna.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Polička – Martinů...

Wellness Hotel MartaTři Studně (14.6 km)

U tří jasanůLuže (21.8 km)

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (27.6 km)