Zimní veselí od adventu po Hromnice

Adresa:

Polička, Tylova 114

Termín: 5.12.2015 28.2.2016

5pro - 28úno celý den

Žánr: výstavylidovévernisáž


Poslední výstavou ve třídě B. Martinů v roce 2015 si připomeneme lidové tradice a zvyky, kterými naši předkové překonávali dlouhé období zimy, a které jim zároveň poskytovaly odpočinek, veselí i setkání se sousedy.

Kateřina, Ondřej, Barbora, Mikuláš a Lucie nebyla jen jména v kalendáři, ale za starých časů se v tyto dny konaly různé zábavy, věštby, obchůzky a poučení. Svátek sv. Mikuláše představíme jako středověký studentský průvod plný rozverností a porovnáme jej se slavením současným i stoletým, kdy biskup Mikuláš přináší hodným dětem dárky.

Zamyslíme se nad tím, že o Štědrém dnu a Božím hodu vánočním si lidé uvědomovali, jaké dobré dary k životu jim přinesl narozený Ježíšek. Hospodáři pak projevovali podobnou štědrost chudým koledníkům. Na Poličsku tradiční tříkrálové obchůzky se od počátku 21. století znova obnovují v podobě charitativní tříkrálové sbírky.

I my se během zimy vracíme k pohádkám. Mnohé z nich se po staletí šířily vyprávěním o přástkách – sousedském posezení, kdy se předl len a kdy nikdo nebyl sám. Vernisáž výstavy se koná v sobotu 5. prosince 2015 ve 14 hodin. O tříkrálovém koledování promluví Štěpánka Dvořáková z Oblastní charity v Poličce, hudební doprovod připravili žáci a kantoři ZUŠ Polička.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zimní veselí od...

Wellness Hotel MartaTři Studně (14.6 km)

U tří jasanůLuže (21.8 km)

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (27.6 km)