Počátky letectví v Pardubickém kraji (1910-1948)

Počátky letectví v Pardubickém kraji (1910-1948)

Termín: 10.4.2015 14.6.2015
Vstupné:

40 Kč, 30 Kč, 20 Kč 10 Kč a ZDARMA

10dub - 14čer celý den

Žánr: výstavyvernisáž


Výstava potrvá od 10. dubna do 14. června 2015.
Vernisáž 9. dubna v 17 hodin.

Regionální muzeum v Chrudimi převzalo pod názvem "Počátky letectví v Pardubickém kraji (1910–1948)" putovní výstavu, která se věnuje historii a vývoji aviatiky v Pardubickém kraji.

Soustředí se nejen na první letecké úspěchy Jana Kašpara či Evžena Čiháka, ale představuje také další letecké konstruktéry a snílky. Mapuje výrobu letadel, fungování Masarykovy letecké ligy a události 2. světové války na vytyčeném území.

Výstava bude doplněna také informacemi a unikátními předměty z dějin letectví na Chrudimsku. Dovolili jsme si připomenout i významné osobnosti a události z let následujících, které by rozhodně neměly zůstat zapomenuty. Jde především o tzv. Chrudimskou čtyřku, chrudimskou leteckou školu či o chrudimské mistry světa v parašutismu, mezi které se zařadila i žena. 
Na výstavě je pro návštěvníky jako lákavý interaktivní prvek přichystán k vyzkoušení letecký simulátor, děti si budou moci vyzkoušet své dovednosti při skládání letadýlek ze stavebnice Airfix.

Výstavu zahájí 9. dubna v 17 hodin vernisáž, kdy za příznivého počasí bude na prostranství před muzeem přistavena replika stíhačky z 1. světové války Fokker DR1, v níž se budou moci zájemci vyfotografovat. Od 18 hodin si pak jistě nenechte ujít ani přednášku pětinásobného mistra světa v rádiem řízených maketách letadel Pavla Fencla „Jak jsem létal v Tmavomodrém světě“ spojenou s promítáním jedinečných fotografií z natáčení filmu a s ukázkou makety letadla Spitfire, se kterým ve filmu létal trikové záběry za herce Kryštofa Hádka a Ondřeje Vetchého. Na květen pak ještě chystáme ve spolupráci s chrudimskými modeláři sobotní dílničku.

Součástí doprovodného programu k výstavě budou přednášky:

  • 23. 4. přednáška Mgr. Petra Bočka o počátcích letectví na Chrudimsku
  • 5. 5. přednáška PhDr. Pavla Petra o přeletu vzducholodi Italia Pardubickým krajem
  • 14. 5. přijede do muzea Czech Spitfire Club s besedou o osudech československých letců v zahraničí, s ukázkou uniforem a výstroje
  • 28. 5. beseda s chrudimským Aeroklubem, absolventy letecké školy, piloty Chrudimské čtyřky a mistryní světa v parašutismu, paní Helenou Tomšíkovou 

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Počátky letectví v...

Ubytování U PalukůChrudim (79 metrů)

Residence ArxChrudim (1 055 metrů)

U tří jasanůLuže (21.9 km)