Pohlednice z prázdnin

Pohlednice z prázdnin

Termín: 8.5.2014 7.9.2014
Vstupné:

40 Kč, 30 Kč, 20 Kč 10 Kč a ZDARMA

8kvě - 7zář celý den

Žánr: výstavy


Celá sbírka pohlednic muzea čítá přes 5 a půl tisíce kusů. Archivářka Veronika Lánská vybrala pro výstavu soubor 300 nejkrásnějších lístků. 

Zaslané vzkazy byly kdysi vzpomínkou určenou blízkým, částí lidského příběhu, suvenýrem z cest. Toky řek, vyhlídky, kostely, poutní místa, rušné bulváry, to vše byly cílové destinace výletních cest v průběhu posledních sto a více let. Nejstarší pohlednice pocházejí z konce 19. století, ale většina byla vytištěna před první světovou válkou. To znamená, že na nich stále ještě stojí domy, které už neexistují, a města a krajiny leckdy poznáváme jen stěží. Za sto let proběhla řada úprav, urbanizací, válek, demolic a nové výstavby.

Velký počet sběratelských kousků pochází z Vídně, Lince, Kutné Hory, Prahy, Přímoří, lázeňských měst. Jde převážně o pohlednice získané ze sbírky Hedviky Adámkové, manželky chrudimského státního zástupce Václava Adámka, která ve městě žila od 40. let 20. století. 

PROJÍŽĎKA RAKOUSKO-UHERSKEM PODLE POHLEDNIC

Přednáška s promítáním, čtvrtek 5. června 2014, 17:00, vstupné 20 Kč
S kurátorkou výstavy Veronikou Lánskou po stopách cest secesních výletníků. Povídání o tom, co na jednotlivých zastávkách návštěvníky lákalo a o dalších osudech některých pamětihodností. Přednášku s promítáním je možné zopakovat pro školy či zájmové skupiny i v jiném termínu podle domluvy s PhDr. Veronikou Lánskou – tel. 464 620 578 nebo přes email lanska@muzeumcr.cz 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pohlednice z prázdnin

Ubytování U PalukůChrudim (79 metrů)

Residence ArxChrudim (1 055 metrů)

U tří jasanůLuže (21.9 km)