Stálá expozice muzea Hlinsko

Stálá expozice muzea Hlinsko

Adresa:

Hlinsko, Havlíčkova 614

Termín: 1.1.2014 31.12.2014
Vstupné:

plné 30,-; snížené 20,-; školy 10,-

1led - 31pro celý den

Žánr: výstavy


Hlinecké muzeum vzniklo 1874  a patří k nejstarším v Čechách, sběrným programem jako první okresní muzeum.

Otevřeno:

ÚT - PÁ: 9:00 - 12:00, 13:00 - 16:00

Historická expozice
nejstarších dějin  postihuje vývoj společnosti na Hlinecku od nejstarších  zmínek o osídlení oblasti až  do konce 19. století, kdy  se město stalo sídlem okresního zastupitelstva se starostou Karlem Adámek.   Kulturní úroveň  Hlinska je úzce spojena se vznikem a rozvojem spolkové činnosti, ke které přispěli i učitelé hlineckých škol , s připomenutím působení  Karla  Václava  Raise.

Textilní expozice

 Tradiční textilní výroba má na Hlinecku velkou tradici. Odedávna zde byla rozšířena výroba plátna spojená s pěstováním lnu.

Samostatný kroj se na Hlinecku nevytvořil, ale mezi krojové zvláštnosti patřil kanafas. K nejzajímavějším součástem  obleku patřily bílé vyšívané uzlíčkové čepce,  barevné vlněné šátky či plachetky a žinylkové  šály.

Nejnádhernějším a nejtypičtějším kusem mužského kroje byly dlouhé, bílé vyšívané kožichy – chlouba kraje.

Samostatnou součást této expozice  tvoří  starobylá technika tisku -  modrotisk,  žinylková výroba, zpracování vlasů a výroba hřebenů

Národopisná expozice

ukazuje život venkovského lidu a prostředí, ve kterém žil. Jako protiklad   slouží zařízený měšťanský čili panský pokoj.

Zaniklá řemesla

K nejstarším řemeslům na Hlinecku patřilo hrnčířství. Bohatá ložiska  kvalitního  jílu poskytovala  hrnčířů výbornou surovinu. Hrnčíři byli sdruženi v samostatný cech a řídili se přípisem majestátu z roku 1488.

K nejpůvabnějším exponátům muzea bezpochyby patří výrobky skelných hutí. Sklářství  na Vysočině vyrůstalo z dostatku dřeva,  vodní energie a levné pracovní síly.  Početně jsou nevíce zastoupeny výrobky Mílovské skelné huti  a Mariánské skelné huti.u Herálce.

Rozvinutá  výroba dřevěného nářadí vytvářela optimální podmínky pro vznik hračkářství.  Na konci 19. století se střediskovými obcemi výroby hraček staly Krouna a Dědová.

V další části expozice  nechybí výrobky současných hračkářů, zvláště z dílny Bukáčkových z Krouny, kteří navazují na tradiční výrobu hraček.

Expozice je doplněna výrobky železných hutí ,  sirkáren a   ukázkami tvorby  řezbářské dovednosti našich předků .

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Pardubický kraj Akce v obci Hlinsko

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Stálá expozice muzea...

U tří jasanůLuže (16.3 km)

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (19.8 km)

Wellness Hotel MartaTři Studně (20.8 km)