Bagrový balet

Bagrový balet

Adresa:

Ostrava, K Trojhalí 3361/5

Termín: 11.11.2016
Vstupné:

150 – 250

11listopad pátek 18:00

Žánr: divadloBaletTanec


Bagrový balet je pokusem současného umělce navázat na dílo Oskara Schlemmera, (profesora Bauhausu, německého malíře, teoretika umění a tanečníka) a jeho koncept pohybu. Schlemmera fascinovala mechanika pohybu baletních tanečníků. Používal jejich těla jako formy a tvary – vytvořil podle nich model složitých vztahů mezi člověkem a geometrizovaným prostorem.

Podstatnou částí příprav projektu byl odborný výcvik pro umělce v ovládání bagru. Proces řízení stroje a získání nových dovedností (jak stroj aktivovat, řídit a ovládat) jasně demonstroval vzájemnou závislost člověka a objektu.

Ve svém nejnovějším projektu pracuje Iza Szostak se Schlemmerovým Triadickým baletem a převádí jej do jazyka stavebního stroje. Zajímá ji nadřazenost člověka nad strojem a stroje nad člověkem. Autorka využívá mechaniku bagru, aby zkoumala lidský pohyb, stroj se stává hybridem a současně prodloužením lidského těla. Dělítko mezi tělem a objektem mizí, bagry předvádějí speciální choreografii. Výsledkem je tanec pro dva stroje / vizuální dílo / koncert / částečná rekonstrukce Triadického baletu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Bagrový balet

Zámek ZábřehOstrava (4.3 km)

STING ApartmentsHavířov (11 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.5 km)