Aventures a Nouvelles Aventures + William a William

Aventures a Nouvelles Aventures + William a William

Adresa:

Ostrava, Dolní oblast Vítkovice

Termín: 27.6.2016
Vstupné:

150 – 250

27červen pondělí 19:00

Žánr: divadloOpera


Aventures a Nouvelles Aventures - dvě Ligetiho skladby na skladatelův text zaznamenaný fonetickým písmem, který sémanticky nedává smysl. Východiskem libreta byla představa vztahů afektivních způsobů chování.

Zpěváci se musejí hnát z jedné epizody do druhé, jinak totiž zvítězí jejich nepřítel, ticho – naživu jsou jen tehdy, pokud vydávají zvuk. Při poslechu prožíváme svého druhu „operu“ s dobrodružnými peripetiemi imaginárních osob na imaginárním jevišti.

Dochází tedy k opaku toho, co jsme dosud jako operní představení prožívali. Nehraje se hudba k nějaké opeře, nýbrž „opera“ se odehrává uvnitř hudby. Jak je pro Ligetiho charakteristické, dojetí se tu mísí s komičnem.

libreto: György Ligeti

režie: Katharina Schmitt

Ostravskou bandu diriguje Petr Kotík

Lydia Brotherton (soprán), Lena Haselmann (mezzosoprán), Markus Hollop (baryton), Petr Kotík (dirigent)

Ostravská banda: Daniel Havel (flétna), Jan Garláthy (lesní roh), Tamás Schlanger (perkuse), Alexandr Starý (cembalo/klavír), Andrej Gál (violoncello), František Výrostko (kontrabas)

William William je „taneční operou“, představující typ hudebního divadla, kde je jevištní akce postavena výhradně na tanci. Zpěváci a vypravěč tvoří součást hudební složky společně s instrumentalisty (houslové duo) a nevystupují na scéně. Jevištní dění založené na tanci není proto jednoznačné a má významovou neurčitost. Ústředním tématem opery jsou nepředvídatelné zlomy v lidském životě, které jsou vždy osudově katastrofální. Libreto je inspirováno Shakespearovou tragédií Timon Athénský s přidáním několika citátů Pabla Picassa. Text vypravěče vychází z části pamětí Nathalie Babel, dcery ruského básníka Isaaca Babela.

V anglické verzi s českými titulky.

libreto: Petr Kotík

režie: Katharina Schmitt

choreografie: Lucie Hayashi

dirigent: Petr Kotík

5 tanečníků, 3 zpěváci, 1 vypravěč a houslové duo

String Noise, houslové duo: Pauline Kim Harris, Conrad Harris

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Aventures a Nouvelles...

Zámek ZábřehOstrava (2.1 km)

STING ApartmentsHavířov (11.6 km)

Zámeček Petrovice Karviná (22.6 km)