Devendra Banhart, americký písničkář, respektovaný výtvarník a vůdčí postava freak folku, vystoupí poprvé v České republice. Na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava (18. – 21. července) představí své čerstvé album nazvané Mala.

Ikona freak folku, písničkář Devendra Banhart, poprvé v ČR! Na Colours of Ostrava představí nové album

Devendra Banhart, americký písničkář, respektovaný výtvarník a vůdčí postava freak folku, vystoupí poprvé v České republice. Na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava (18. – 21. července) představí své čerstvé album nazvané Mala. Dalším potvrzeným jménem je australský zpěvák, rapper a beatboxer Dub FX, který jen díky svému hlasu a loopstation dokáže diváky zahrnout přívalem drum´n´bassu, hip hopu, reggae, dubstepu a jungle.

Devendra Banhart je jeden z nejvýznamnějších písničkářů současnosti. Přijíždí na vrcholu tvůrčích sil, s albem, které již za krátkou dobu od vydání sklidilo mnoho pozitivních recenzí,“ zdůrazňuje Zlata Holušová. „Devendra se tak zařadí k protagonistům tohoto hudebního směru jako Animal Collective, CocoRosie nebo Antony and the Johnsons, kteří již na Colours vystoupili,“ doplňuje. „Jeden z nejtalentovanějších a nejcharismatičtějších umělců současné hudby,“ napsal o něm vlivný americký hudební server Pitchfork. „Banhart se narodil v Texasu, vyrostl ve Venezuele a Kalifornii a dělá hudbu, která patří svému vlastnímu vesmíru!“ říká týdeník New Yorker.

Devendra Banhart se narodil před dvaatřiceti lety v Texasu, po rozvodu rodičů ale žil až do čtrnácti s matkou ve Venezuele. Odtud pramení Devendrův občasný zpěv ve španělštině a zápal pro hrdiny brazilského hnutí tropicália z 60. let, obdobě americké éry hippies a psychedelie. Však také zarostlý a s mohutným vousem hipíka připomínal, jeho písničky natáčené s akustickou kytarou na telefonní záznamník ale nenavozovaly halucinační stavy, uváděly v úžas prostotou, syrovostí a neobvyklou dada atmosférou.

Jedinečného Devendrova talentu si první všiml Michael Gira, frontman skupiny The Swans, který mu na svém labelu Young God vydal tři alba - Oh Me Oh My (2002), Rejoicing in the Hands (2004) a Niño Rojo (2004). Co si představit pod New Weird America, Devendra popsal v albovém manifestu The Golden Apples of the Sun - dvaceti skladbové kompilaci zahrnující harfenistku Joannu Newson, CocoRosie i Antony and The Johnsons. S Antonym Hegartem pak spolupracoval na jeho Mercury Prize oceněném albu I Am a Bird Now.

Natáčel vlastní desky, ale i s Beckem, a stále víc o sobě dával vědět jako výtvarník, protože původně studoval na San Francisco Art Institute. Devendrovy kresby a obrazy dnes visí v předních světových galeriích, spolupracoval s Yoko Ono a za obal svého alba What Will We Be získal v roce 2009 nominaci na Grammy. „Zpívám to, co nedokážu nakreslit, a kreslím to, o čem nedokážu zpívat,“ říká Devendra.

Desku Mala natočil opět za pomoci svého dlouholetého kytaristy a producenta Noaha Georgesona. S Georgesonem nahráli většinu nástrojů, jejich krédem se stala věta - „pojďme použít tu nejstarší nahrávací techniku, kterou seženeme!” Využili například stařičký nahrávací Tascam, na kterém vznikal veškerý dřevní hip-hop, přestože Banhart hip-hop nikdy nehrál. Východoevropský název „malá“ nebo spíš výraz náklonnosti k někomu blízkému souvisí s jeho snoubenkou, srbskou fotografkou a art umělkyní Anou Kras, zpívající s Devendrou na albu milostný duet Your Fine Petting Duck. Recenze neskrývají nadšení a fantastická odezva provází také Devendrovy koncerty s šestičlennou kapelou.

Devendra Banhart - Carmensita: http://www.youtube.com/watch?v=Q-ezaxiKe-Y
Devendra Banhart - Feel just like a child: http://www.youtube.com/watch?v=PhW7FLo6peU
Dub FX – Flow feat. Woodnote: www.youtube.com/watch?v=WhBoR_tgXCI
 

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013. K dosud potvrzeným kapelám patří například Sigur Rós (Island), Tomahawk (USA), Jamie Cullum (UK), Damien Rice (UK), Asaf Avidan (Izrael), Woodkid (Francie), Tiken Jah Fakoly (Pobřeží slonoviny), Rokia Traoré (Mali), Inspiral Carpets (UK), Jon Hassell (USA), Sara Tavares (Portugalsko), Submotion Orchestra (UK), Skip The Use (Francie), Acoustic Africa (Pobřeží slonoviny, Kamerun, Mali), Fanfara Tirana meets Transglobal Underground (UK / Albánie), Botanica (USA), Girls Against Boys (USA), The Bots (USA), Maria Peszek (Polsko), Ladi6 (Nový Zéland), Sam Lee (UK), Aziz Sahmaoui amp; University of Gnawa (Maroko), Savina Yannatou amp; Primavera en Salonic (Řecko), Dhafer Youssef (Tunisko), The Kill Devil Hills (Austrálie), Anna Maria Jopek (Polsko), Mich Gerber (Švýcarsko), Mama Marjas (Itálie), Irie Révoltés (Německo), Gin Ga (Rakousko), OKA (Austrálie), Man Man (USA), Russkaja (Rakousko) z domácích pak například Tata Bojs, Zrní, Umakart, Vojtěch Dyk amp; B-Side Band bandleader Josef Buchta, Květy, Pražský výběr, Sunflower Caravan, Psí vojáci, Aneta Langerová, The Prostitutes, Luno, The Pipes and Pints, Xindl X, Lesní zvěř, Poletíme? nebo Wanastowi Vjecy.

Na 11 scénách proběhne celkem přes 200 programových bodů – kromě kapel z celého světa divadla, filmy, diskuse, workshopy, DJs party a podobně. Čtyřdenní vstupenky v současné ceně 1.650 Kč jsou k dostání do 31. března 2013 v síti Ticketpro, e-shopu Colours of Ostrava (http://eshop.colours.cz) nebo fyzicky v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. V e-shopu jsou již také v prodeji místa v kempu, parkování u areálu festivalu nebo u stanového městečka. Více informací na www.colours.cz nebo http://www.facebook.com/colours.of.ostrava.

Generální partner: Česká spořitelna. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: ArcelorMittal Ostrava, Agrofert, Vítkovice – Machinery Group, Skupina ČEZ.

Devendra Banhart se narodil před dvaatřiceti lety v Texasu, po rozvodu rodičů ale žil až do čtrnácti s matkou ve Venezuele. Odtud pramení Devendrův občasný zpěv ve španělštině a zápal pro hrdiny brazilského hnutí tropicália z...
Mnohonárodnostní Worldly Savages hrající gypsy folk punkovou multikulturní směs
S rockovými hity předělanými do bluegrassu a country. To jsou alternativní folkrockeři My Jerusalem z USA
17 Hippies s typickým „berlínským stylem“, který míchá weillovský kabaret
Baskery, country punkové sesterské trio ze Švédska
Aneta Langerová je česká zpěvačka. V červnu 2004 zvítězila v prvním ročníku soutěže Česko hledá SuperStar a díky tomu vydala v září téhož roku album Spousta andělů. Vystudovala obchodní akademii v Praze. V letech 2005 a 2006...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

20duben sobota 20:00

Chops

, Ostrožná 46 Koncert

26duben pátek 20:00

Žamboši

, Ostrožná 46 Koncert

27duben sobota 17:00

27duben sobota 19:00

Ubytování v okolí akce Colours of Ostrava 2013

Zámek ZábřehOstrava (2.2 km)

STING ApartmentsHavířov (12.1 km)

Zámeček Petrovice Karviná (22.6 km)