Musica Florea / Jan Zach: Requiem Solemne c moll, Nešpory

Musica Florea / Jan Zach: Requiem Solemne c moll, Nešpory

Adresa:

Karlovy Vary, Kostelní 1/431

Termín: 11.4.2016
Vstupné:

100.- / 50.-

11duben pondělí 19:00

Žánr: koncertypop


Musica Florea, Collegium Floreum
Dirigent: Marek Štryncl 

Sólisté:
Michaela Šrůmová
Sylva Čmugrová
Čeněk Svoboda
Jaromír Nosek 

Requiem Solemne Jana Zacha patří k reprezentativním skladbám naší hudby 18. století. Ještě v době romantismu bylo nesmírně populární, jak dosvědčují opisy z několika pražských i mimopražských kostelních archívů. Soubor Musica Florea ve spolupráci s muzikologem Tomášem Slavickým vychází při nastudování z nejstarších dochovaných rukopisných opisů, které pocházejí ještě z doby života Jana Zacha. Jan Zach se jako autor pohyboval na rozhraní dvou stylů – baroka a klasicismu. Requiem Solemne patří k raným skladbám, které jsou komponovány ještě ve „starém“ stylu a jsou dochovány v českých pramenech. 

Jan Zach se dnes řadí k významným představitelům tzv. české hudební emigrace. Vyrostl v Praze 30. let 18. století, po vypuknutí tereziánských válek odešel z Čech a byl přijat jako kapelník kurfiřta v Mohuči, poslední léta života prožil na cestách po jižním Německu a alpských zemích, podle svědectví současníků několikrát navštívil Itálii. Jeho skladby, jež byly ve své době velmi známé a ceněné, dokládají intenzivní stylový přerod, který je příznačný pro celou jeho generaci.

V Zachově případě jde o vývoj od mistrovského ovládnutí stylu pozdního baroka, přes různé stylové experimenty až po syntézu se stylem rozvinutého klasicismu. Zachovy skladby měly podobný osud jako díla většiny jeho současníků – v repertoáru i v paměti byly brzy překryty novou vrstvou „vídeňských klasiků“, jejichž styl pomáhaly připravit. V novější době bylo ale znovu vydáno a nahráno několik souborů pozdních skladeb, které Jana Zacha představily jako autora evropského formátu. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Karlovy Vary Akce v obci Karlovy Vary

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Musica Florea / Jan...

Revelton SuitesKarlovy Vary (3.5 km)

SPA Hotel ČajkovskijKarlovy Vary (4.2 km)

Star HotelKarlovy Vary (4.3 km)