Půlstoletí s Cimrmanem

Půlstoletí s Cimrmanem

Adresa:

Brno, Špilberk 210/1

Termín: 14.10.2016 31.12.2016

14říj - 31pro celý den

Žánr: výstavy


Přesně padesát let od první zmínky o Járu Cimrmanovi připomene brněnskému publiku nová výstava Muzea města Brna „Půlstoletí s Cimrmanem“ na hradě Špilberku. Představí nejen dlouhou historii souboru legendárního Divadla Járy Cimrmana, ale především jedinečnou osobnost největšího českého génia. Pro Járu Cimrmana není Špilberk neznámým místem.

Pracoval zde v žaláři jako dozorce a na tehdejší dobu se snažil velmi pokrokově vězně vzdělávat a vychovávat ke slušnému chování a lepším způsobům. Cimrman se narodil mezi lety 1853 a 1859 ve Vídni, naposledy byl s jistotou spatřen v Liptákově v roce 1914. Stal se jedním z nejvýznamnějších českých dramatiků, básníků, vynálezců, ale dokonce také sportovců a cestovatelů. Za svého života se nedočkal uznání.

Teprve objevem truhly s jeho pozůstalostí (Liptákov 26. února 1966) dr. Evženem Hedvábným je evropská veřejnost seznámena s tímto géniem. V roce 1967 v Praze vznikla Společnost pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana, která prostřednictvím tisku, rozhlasu a zejména pak divadla, nesoucího Mistrovo jméno, popularizuje jeho duchovní odkaz. Na výstavě na Špilberku návštěvníci uvidí také nové fotopanely, které ukážou padesátiletou historii legendárního divadla z odvrácené strany. U příležitosti výstavy se také představí nová kniha nazvaná úplně stejně: Půlstoletí s Cimrmanem.

Ta obrazem i textem přibližuje neznámou tvář nejslavnějšího českého divadelního souboru. Zdeněk Svěrák v ní bilancuje nad historií divadla formou dopisu Ladislavu Smoljakovi, každý člen souboru také připojuje svoji nejživější vzpomínku. Součástí zahájení výstavy bude i divadlo: cimrmanovský soubor odehraje na prknech spřáteleného Divadla Bolka Polívky hned dvakrát hru Záskok – 12. a 13. října. Samotnou výstavu na hradě Špilberku budou moci lidé navštívit od 14. října do konce roku.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Půlstoletí s Cimrmanem

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.9 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...