Vodní motory s památníkem Viktora Kaplana

Vodní motory s památníkem Viktora Kaplana

Adresa:

Brno, Purkyňova 105

Termín: 1.1.2012 1.1.2017

1led - 1led celý den

Žánr: výstavy


Voda je – kromě síly lidí a hospodářských zvířat – nejstarším využívaným zdrojem energie, nesmírně důležitým a nezbytným pro počátky rozvoje techniky a průmyslu. Vodní motory si svou pozici udržely dodnes a jejich pomocí je vyráběno značné, v některých zemích dominantní, procento elektrické energie.

V úvodní části expozice je dokumentována konstrukce a využití vodních kol používaných k pohonu mlýnů, dmychadel, stoup a čerpadel. Vodní kola byla postupně nahrazena vodními turbínami, které prošly za sto sedmdesát let své dosavadní existence složitým vývojem. Starší konstrukce turbín jsou prezentovány pouze na modelech, Peltonovy, Francisovy a Kaplanovy turbíny jsou představeny velkými, většinou pohyblivými stroji.

Expozice vysvětluje princip vodních motorů, jejich typů a využití, včetně problematiky kavitací, regulace chodu turbín, vodních děl s turbínami souvisejících a jejich výroby. Část expozice je věnována významnému vynálezci spjatému s brněnským prostředím, rakouskému Němci Viktoru Kaplanovi, profesoru Německé vysoké školy technické v Brně, konstruktéru nového typu vodní turbíny – turbíny Kaplanovy.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

15bře - 1zářcelý den

Space Mission

, Výstaviště 405/1 Výstava

27zář - 30čercelý den

Lesem

, Špilberk 1 Výstava

17lis - 31srpcelý den

Ubytování v okolí akce Vodní motory s...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (13.5 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (18 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (19.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...