Černobílá výstava 8 + 8 v Galerii Architektury Brno

Černobílá výstava 8 + 8 v Galerii Architektury Brno

Adresa:

Brno, Starobrněnská 16

Termín: 5.4.2014 5.5.2014
Vstupné:

Dobrovolné

5dub - 5kvě celý den

Žánr: výstavyprohlídkaretrovernisáž


 V Galerii Architektury Brno bude od 5. dubna do 5. května 2014 k vidění výstava 8 + 8, která představí 16 rodinných domů navržených architekty ze studia knesl + kynčl architekti. Ti si pro svou brněnskou výstavu, která je volným pokračováním loňské retrospektivní výstavy v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, vybrali téma, jež je v jejich práci hojně zastoupeno a zároveň je tématem „lokálním“ – rodinné domy. Až na jednu výjimku se všechny prezentované domy nacházejí v Brně či jeho blízkém okolí.

Rodinný dům představuje specifický stavební druh, který v sobě skrývá velkou výzvu i nemalé nástrahy. Je to hledání kódu – kódu místa, domu a jeho budoucích obyvatel. Hledání kódu a jeho následné zhmotnění. Jednotlivé situace jsou mnohdy podobné, ale domy jsou jiné, jindy jsou podobné domy, ale situace rozdílné. Tak by šlo v hledání vazeb a souvislostí pokračovat donekonečna. V návrzích však lze vystopovat jistou příbuznost – snahu o navození určité atmosféry pomocí základních architektonických prostředků – světla a prostoru. Snahu o čitelnou dispozici a geometricky jasný objem s racionálním uspořádáním a stavebním řešením.

Výstava je rozdělena na dvě části – bílá prezentuje 8 realizací a černá představuje 8 projektů. Rozdělení však není tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Projekty se nacházejí v různém stadiu rozpracovanosti. Některé jsou ve fázi návrhu, jiné se připravují k realizaci, další možná nikdy postaveny nebudou. Jsou zde však i domy téměř dostavěné, které se v „černé” části ocitly pouze proto, že jim něco málo chybí, anebo - zcela prozaicky - dosud nejsou nafoceny.

Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 4. 4. 2014 od 19 hodin v Galerii Architektury Brno. Výstava potrvá do 5. 5. 2014 a bude přístupná denně od 10 do 18 hodin. Komentovaná prohlídka s přednáškou proběhne 29. 4. 2014 od 19:00 hodin. K výstavě bude vydán katalog v českém jazyce.

Informace o kanceláři:

knesl + kynčl architekti je autorská architektonická kancelář, kterou založili v roce 2001 Jiří Knesl (*1968) a Jakub Kynčl (*1971). Kancelář se zabývá architekturou v celé její šíří – od územního plánování, přes stavbu měst a navrhování domů až po konstruování detailu. Kancelář v současné době zaměstnává cca 20 architektů a dalších profesí. Na zajištění komplexnosti zakázek se dále podílí stálý tým specializovaných firem a spolupracovníků.

Organizátoři výstavy: Galerie Architektury Brno a knesl + kynčl architekti

Galerie Architektury Brno, Starobrněnská 18, 602 00 Brno
W: www.galeriearchitektury.cz
FB: www.facebook.com/galeriearchitektury

knesl + kynčl architekti, Šumavská 416/15, 612 00 Brno
W: www.knesl-kyncl.com

Za podpory: ORAK - stavební společnost s.r.o.; TRASKO, a.s.; Libor Zeman – DŘEVOSTYL

Partneři galerie: Nadace české architektury

Mediální partneři: ERA21, Archiweb

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Černobílá výstava 8...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.2 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...