Baron Trenck

Baron Trenck

Adresa:

Brno, Lidická

Termín: 23.6.2012

23červen středa 20:30

Žánr: divadločinohradramamuzikálparodiepamflet


výpravná legenda se zpěvy

Po úspěšném pohádkovém muzikálu Sněhurka a sedm trpaslíků a dramatizaci ztřeštěné románové parodie pokleslých žánrů Měsíční kámen  přichází autorský tým Stanislav Slovák – Jan Šotkovský – Petr Štěpán se svým třetím autorským počinem – a opět se pokouší o zcela odlišný žánr. Původní výpravné historické drama Baron Trenck vzniklé přímo pro jedinečný prostor Biskupského dvora (kde v letních měsících soubor MdB už podvakrát úspěšně uváděl několik svých inscenací) hodlá nejen využít jeho unikátních dispozic a magické atmosféry – přichází i s látkou, která se právě do jeho prostor nanejvýš hodí. Tělo hrdiny naší inscenace, legendárního vojevůdce rakouské armády Františka Trencka, totiž odpočívá jen několik desítek metrů od Biskupského dvora, v kapucínské kryptě kostela Nalezení svatého Kříže. Přes tuto takřka hmatatelnou blízkost dějin je však fabulace tvůrců volná a na osnově historických faktů vytváří vlastní verzi romantické legendy.

Věhlasný baron Trenck, jeden z nejslavnějších vězňů brněnského Špilberku, byl mimořádně sugestivní, kontroverzní a rozporuplnou osobností – vzdělaný intelektuál, schopný válečník a přitažlivý muž na straně jedné, pudový násilník na straně druhé. Jeho životní příběh byl plný bitev, násilí, neustálé koketérie se smrtí a zároveň mnoha romantických milostných avantýr. Už za svého života byl zdrojem mnoha legend a mýtů, objektem oslavných vyprávění a písní stejně jako zuřivých pamfletů. Inscenace, která o něm vypráví, bude rovněž opulentní divadelní hostinou: výpravné kostýmy, bojové scény, duchaplné konverzace i komentující vstupy jarmarečního pěvce, to vše ve spojení s krásou historické architektury a volného nebe nad námi.

Režie inscenace se ujal Stanislav Slovák, scénografii vytvoří Jaroslav Milfajt, projekce Petr Hloušek, kostýmy Andrea Kučerová, hudbu Karel Cón a choreografii šermů a rvaček Josef Jurásek. V titulní roli barona Františka Trencka se představí jeden ze spoluautorů hry Petr Štěpán, jeho antagonistu ztvární Martin Havelka, který se ujme hned pěti rozdílných rolí (Mistr popravčí, Harumbaši, dvorní rada Haugwitz, maršál Kvehenueller a Opat kapucínů), Pěvcem, který bude celou inscenaci provázet lyrickými i jarmarečními songy, bude Jakub Uličník (který se sám doprovodí na akordeon). Roli Trenckovy osudové ženy, císařovny Marie Terezie ztvární Hana Kováříková, jejího manžela Františka Štěpána Milan Němec, její důvěrnici Karolínu Fuchsovou Irena Konvalinová, Trenckova otce a dvorního radu Chotka Zdeněk Junák a Trenckova sluhu Rottera Tomáš Sagher. V dalších rolích se objeví Patrik Bořecký, Jiří Horký, Zdeněk Bureš, František Horáček, Michal Isteník, Jakub Przebinda, Rastislav Gajdoš, Dušan Vitázek, Martina Severová, Johana Gazdíková, Andrea Březinová, Svetlana Slováková a jiní. Premiéra inscenace proběhne na Biskupském dvoře 23. června, hraje se 23. – 28. června a 6. – 8. července

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Baron Trenck

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.2 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (20.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...