Grafika Aleše Lamra v Galerii Hrozen

Adresa:

České Budějovice, Hroznová 312/22

Termín: 23.9.2014 21.10.2014
Vstupné:

zdarma

23zář - 21říj celý den

Žánr: výstavymodernípop-artmalbasoutěž


Českobudějovická Galerie Hrozen zve od 23. září 2014 na výstavu grafiky malíře, grafika, sochaře a keramika Aleše Lamra. Autor je známý také řadou významných realizací v architektuře; mimo jiné se podílel na výtvarném řešení a tvorbě nástěnných maleb v prezidentské kanceláři Pražského hradu v době působení Václava Havla, na jehož přání vytvořil také mj. řadu novoročenek a drobných tisků.

Výtvarník Aleš Lamr (nar. v r. 1943 v Olomouci, působící v Praze) pochází z rodiny kamnářů a keramiků činných po několik generací v Litovli. Na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně (1960- 1964) vystudoval obor prostorové výtvarnictví (u prof. arch. J. A. Šálka), kde získal zkušenosti z oboru scénografie, malby i grafiky, včetně práce s nejrůznějšími sochařskými materiály.

Na české výtvarné scéně působí aktivně od roku 1968. V té době se jako jeden z prvních u nás věnoval české podobě pop-artu. V období normalizace se jeho barevné vize proměňují, nalézá cestu k víře a zpracovává rovněž duchovní symboly odkazující k bibli a křesťanské tradici. Základní znak jeho tvorby však zůstává stejný: zářivé barvy v jasně ohraničených plochách organických tvarů, rytmus a opakování jednotlivých motivů, vše v atmosféře humoru či laskavé satiry.

Za svoji uměleckou činnost získal několik ocenění, např. III. cenu na Premió Juan Miró v Barceloně (1985), Cenu Salvadora Dalího za uměleckou činnost (Praha, 2000), Grafiku roku 2005 aj. Za ilustrace ke sbírce poezie Karibský maják obdržel v roce 1988 čestné uznání v soutěži Nejkrásnější kniha roku. Zatím poslední autorovou knižní prací byla výzdoba Bible, překlad 21. století (2009).

Autor realizoval řadu významných zakázek v architektuře, řadu z nich rovněž v exteriérech. Jeho barevně pestrá díla jsou zastoupena v mnoha významných sbírkách v České republice a na řadě míst ve světě včetně Muzea moderního umění v Paříži. Pravidelně vystavuje.

„Tvorba Aleše Lamra působí nesmírně optimisticky, a to ve všech výtvarných disciplinách, jimž se věnuje, ať je to malba, grafika, sochařské objekty nebo výmalba v architektuře: gejzíry barevnosti na velkých plochách podněcují fantazii a obrazotvornost. Výtvarná interpretace je velmi osobitá a nezaměnitelná; způsobem humoru i barevností je mi tvorba Aleše Lamra navíc velmi blízká,“ říká majitel galerie grafik Václav Johanus: „Jeho grafiky příjemně a radostně rozsvítily galerii a věřím, že zaujmou i návštěvníky výstavy,“ doplnil.

Výstava Aleše Lamra v českobudějovické Galerii Hrozen potrvá do 21. října.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - České Budějovice Akce v obci České Budějovice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Grafika Aleše Lamra v...

Spa Hotel Vita ****České Budějovice (565 metrů)

Wellness Hotel DiamantHluboká nad Vltavou (8.7 km)

Relax Park TřeboňTřeboň (20.2 km)

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Klášter Zlatá Koruna Klášter Zlatá Koruna Zlatá Koruna (15.4 km)
Penzion Kamínek Penzion Kamínek Nové Hrady (31.9 km)